Premierul Emil Boc a prezentat miercuri bilanţul măsurilor anticiriză adoptate în urmă cu şase luni.
În ceea ce priveşte restanţele, Boc a amintit că măsura neimpozitării profitului reinvestit trebuie discutată mai întâi cu FMI şi CE, la fel şi capitalizarea CEC - pentru care trebuie obţinut acordul celor două instituţii internaţionale. În ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, premierul a spus că Ministerul Finanţelor a elaborat ghidul parteneriatului, dar documentul mai are nevoie de avizele ministerelor, urmând ca în aproximativ zece zile să fie publicat în Monitorul Oficial ordinul de punere în aplicare a procedurii parteneriatului. Bugetul cercetării va fi suplimentat la următoarea rectificare bugetară.
"Prin măsurile anticriză pe care le-am luat am limitat efectele negative ale crizei economice în România şi, ca o consecinţă a acestui fapt, am reuşit să menţinem cota unică de impozitare şi TVA şi un curs echilibrat euro-leu", a declarat Boc.
Premierul a spus că din suma reprezetând 20% din bugetul de stat, destinată investiţiilor, Guvernul a cheltuit în şase luni 33% - respectiv 12,5% miliarde de lei.
Printre măsurile anticriză luate de Guvern, Boc a menţionat majorarea schemei de stat pentru IMM-uri, instituirea pensiei sociale minime, majorarea pensiilor cu 2% de la 1 aprilie şi cu 3% de la 1 octombrie, compensarea medicamentelor în proporţie de 90% pentru persoanele cu pensii mai mici de 700 de lei.
Prim-ministrul a spus că, prin aplicarea planului de măsuri, Guvernul a reuşit să menţină un nivel "satisfăcător" al şomajului. "Am menţinut un nivel satisfăcător al şomajului. Pot să spun că, în raport cu ceea ce se întâmplă în preajma noastră, în alte state ale UE, am reuşit să ţinem sub control fenomenul şomajului ", a declarat premierul. El a precizat că în aprilie 2009 România a înregistrat o rată a şomajului de 5,7%, în timp ce media europeană se situa la 8,6%, Spania avea 18,1%, iar Letonia de 17,4% .