"Deficitul negociat pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este în jur de 4% din PIB, poate chiar peste acest nivel. Negocierile vor avea loc pe baza scrisorii de intenţie, care va fi finalizată miercuri", , au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
Potrivit unei declaraţii de luni a secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi, Comisia Europeană ar putea accepta un deficit bugetar pentru România de peste 3% din PIB în acest an, faţă de 2% proiecţia iniţială, dacă acest nivel ar fi negociat cu FMI, având în vedere situaţia de criză.
Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a afirmat că estimează pentru 2009 o creştere economică cuprinsă între de -1% şi 1,5%, sub prognoza avută în vedere la construcţia bugetului pentru acest an, de 2,5%.
El a adăugat că este foarte importantă estimarea corectă a indicatorilor macroeconomici pentru a putea dimensiona cheltuielile, astfel încât să fie acoperite cu veniturile disponibile.
O delegaţie a FMI a venit, miercurea trecută, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale. La discuţii participă şi experţi ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Băncii Centrale Europene.
Principalele discuţii vizează execuţia bugetară pentru anul 2009 şi dimensionarea corectă a veniturilor şi cheltuielilor programate.
Bugetul pentru 2009 este construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).
Antena3.ro