Potrivit documentului, impozitul pe profitul firmelor va aduce la bugetul statului 12,69 miliarde de lei, cu aproape 3% mai mult decât anul trecut. Sumele provenite din impozitul pe profiturile băncilor sunt aşteptate să crească cu 7%, până la 750 de milioane de lei. Iar sumele încasate din impozitul pe venitul persoanelor fizice sunt estimate să se majoreze cu aproape 9%, depăşind 20 de miliarde de lei.
Cele mai mari venituri vor fi aduse însă la bugetul de stat din 2009 de Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), respectiv 44,4 miliarde de lei, cu 8,67% mai mult decât anul trecut. Din sumele colectate din TVA, guvernul a programat să le aloce autorităţilor locale 17,6 miliarde de lei. Din aceşti bani, peste 550 de milioane de lei sunt destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, scrie Evenimentul Zilei.
Printre cei mai mari câştigători în urma împărţirii banilor între ordonatorii principali de credite este Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va primi 16,37 miliarde de lei (2,8% din PIB). De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice, cu 4,02 miliard euro, 2,8% din PIB, Ministerul Educaţiei- 2,9 miliarde euro (5,8% din PIB), şi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii care ar putea avea alocaţi circa 2,66 miliarde euro- 5,2% din PIB pentru cheltuieli, notează şi Gândul.
Învăţământul şi cercetarea- 2,1% PIB, iar pentru Sănătate - 4,2 miliarde de lei (0,7% din PIB).
Ministerul Administraţie şi Interne - 1,7% din PIB, sau chiar 4,8 %, conform altor surse, Agricultura - 8,4 miliarde de lei (1,5% din PIB), iar Apărarea - 7,6 miliarde de lei (1,3% din PIB). Ministerele care au primit cele mai mici sume, sub 0,2% din PIB, sunt Afacerile Externe, Tineretului şi Sportului, Ministerul Public, Turismului, Comuncaţiilor şi al IMMurilor şi Comerţului.
Atât angajaţii, cât şi patronii vor plăti anul acesta contribuţii sociale mai mari la bugetului asigurărilor sociale de stat. Contribuţia de asigurări sociale plătită de angajat creţte de la 9,5% la 10,5%.
Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul în curs, angajatorii vor plăti 20,8% din salariul brut al angajatului care lucrează în condiţii normale, faţă de 18% la finele anului trecut. Pentru condiţii deosebite de muncă, patronii vor vira în contul statului o contribuţie de 25,8% (faţă de 23% în decembrie 2008), iar pentru condiţii speciale de muncă, această contribuţie se ridică la 30,8% (comparativ cu 28%).
Pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cotele au fost stabilite de la 0,15% la 0,85%, în funcţie de clasa de risc. Noile cote de contribuţii vor fi aplicate începând cu veniturile din februarie.
Antena3.ro