Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul negociază un pachet alternativ de măsuri. Taxele şi impozitele s-ar putea mări (VIDEO)

Guvernul negociază un pachet alternativ de măsuri. Taxele şi impozitele s-ar putea mări (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 14:51 25 Iun 2010 Modificat la 14:51 25 Iun 2010
Guvernul negociază un pachet alternativ de măsuri. Taxele şi impozitele s-ar putea mări (VIDEO)

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, după decizia Curţii Constituţionale referitoare la legile de austeritate, că Guvernul are pregătit un pachet alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, care se negociază cu partenerii externi de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Premierul a precizat că măsurile vor fi făcute publice după finalizarea acestor negocieri.

Soluţia temporară proupusă de Guvern, dar neacceptată de către Curtea Constituţională pe componenta pensiilor reprezenta cea mai bună soluţie din punct de vedere economic pentru România, chiar dacă avea costuri poiltice foarte mari. (...) Guvernul are pregătit un pachet alternativ de măsuri pentru deficitul bugetar, care se negociază cu partenerii externi: Banca Mondială, FMI şi Comisia Europeană. Acest pachet alternativ va fi pezentat opiniei publice după negocierile ce vor fi finalizate", a declarat Emil Boc.

Premierul a refuzat să ofere informaţii clare cu privire la măsurile ce urmează să fie luate. Guvernul ar putea să recurgă la adoptarea unei OUG de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1,3% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.

Mai mult, premierul Emil Boc speră şi ca săptămâna viitoare FMI să ia o decizie cu privire la tranşa amânată.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, TVA ar putea creşte, fie la 20%, fie la 24%. În cazul celei de-a doua variante s-ar acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile de 1,2 miliarde de euro care urmau a fi suportate iniţial prin reducerea cu 15% a pensiilor, dar guvernanaţii se tem că că măsura ar genera costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative şi informatice, susţin sursele citate. În paralel, se analizează şi posibilitatea majorării cotei unice până la 20 %.

Citeşte mai mult despre varianta majorării taxelor şi impozitelor

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) s-au pronunţat, vineri, asupra celor două legi de austeritate pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. După o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a două zile, aceştia au decis că legile sunt parţial neconstituţionale. Mai precis, judecătorii au declarat neconstituţional Articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar,  prin care se decidea tăierea pensiilor cu 15% şi Articolul 1, litera "c" din Legiea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, care se referă la tăierea pensiilor magistraţilor.

Reducerea salariilor poate fi aplicată

În conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, premierul a precizat că decizia Curţii Constituţionale nu exclude măsura privind tăierile salariilor în sectorul bugetar cu 25% şi nici recalcularea pensiilor, cu excepţia celor ale magistraţilor.

"Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, componenta care vizează reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar nu este afectată, ea este şi poate fi aplicată. De asemenea, în privinţa recalculării pensiilor, cu excepţia recalculării pensiilor magistraţilor, toate celelalte prevederi rămân în vigoare şi, în consecinţă, pot fi aplicate", a declarat Emil Boc.

Antena3.ro


×
x close