Rectificarea bugetară va aduce în acest sens şi o serie de modificări ale fiscalităţii, prin introducerea a trei impozite forfetare.
Firmele cu pierderi sau al căror impozit pe profit este mai mic decât 0,5% din veniturile înregistrate sunt obligate la plata unui impozit minim de 0,5% aplicat la valoarea veniturilor, dar nu mai puţin de 6.500 lei anual, arată proiectul de ordonanţă. Finanţele au stabilit şi activităţile pe care vor pune acest impozit forfetar. Acestea sunt: tranzacţii imobiliare, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigaţii şi protecţie, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, activităţi de servicii IT, activităţi juridice şi de contabilitate, industria alimentară, fabricarea băuturilor, activităţi ale birourilor administrative centralizate, activităţi de management şi de consultanţă în management, activităţi de arhitectură şi inginerie, activităţi de testări şi analiză tehnică, activităţi ale agenţiilor turistice şi ale touroperatorilor, activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor, activităţi sportive, recreative şi distractive, transporturi rutiere şi ?alte activităţi de servicii?, scrie Cotidianul.
Un alt impozit forfetar va fi plătit de barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile sau de pariurile sportive. Societăţile de acest tip, care raportează un impozit pe profit mai mic decât 5% din veniturile realizate, vor plăti un impozit de minimum 5% pe venit.
Al treilea impozit care va fi introdus de ordonanţa de urgenţă va privi microîntreprinderile. Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor rămâne anul acesta la 3%. Însă, în situaţia în care impozitul datorat de microîntreprinderi este mai mic decât 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume.
Antena3.ro