Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul francez vrea să crească vârsta de pensionare

Guvernul francez vrea să crească vârsta de pensionare

Guvernul francez vrea să crească vârsta de pensionare
26 Mai 2010   •   10:03

Guvernul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a riscat oprobiul poporului, când a anunţat că francezii vor trebui să muncească peste vârsta de 60 de ani pentru a primi o pensie completă.
"Ridicarea vârstei legale de pesionare este inevitabilă," arăta Xavier Bertrand, şeful Partidului de dreapta UMP al lui Sarkozy.
Liderul francez a declarat reforma sistemului de pensii ca fiind cel mai important subiect al celei de-a doua părţi a mandatului de cinci ani.
"Suntem singura ţară din Europa care are o vârstă legală atât de mică," declara Bertrand, care a calificat socialiştii de opoziţie "iresponsabili" pentru că încearcă să menţină această stare.
În Germania şi Danemarca, vârsta de pensionare este 67 de ani, în timp ce în Marea Britanie este 68 de ani. Sondajele de opinie arată că francezii nu doresc să muncească mai mult.
Sindicatele au arătat că vor organiza demonstraţii naţionale, începând cu miercuri, pentru a susţine vârsta de pensionare de 60 de ani.
Bertrand nu a avansat nicio vârstă de pensionare, dar parlamentarul Arnaud Robinet, responsabil cu pensiile, arăta că aceasta ar trebui să fie de cel puţin 62 de ani.
Potrivit Le Monde, guvernul doreşte să crească începând de anul viitor vârsta de pensionare pentru cei născuţi după 1951. Vârsta de penisonare va creşte proporţional cu durata medie de viaţă, astfel că cei născuţi în 1960 se vor pensiona la 62,5 ani, din 2020.
Martine Aubry, liderul socialist, a promis să reinstituie vârsta legală de pensionare de 60 de ani dacă este aleasă preşedinte în 2012.
Ea argumenta că vârsta mai înaintată va penaliza muncitorii mai săraci care au început să muncească de tineri şi ar prelungi şomajul pentru vârstnicii care deja au dificultăţi în a-şi găsi de lucru.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close