În orice caz, dorim să avansăm ideea de majorare a deficitului cel puţin cu scăderea veniturilor din economie, datorită crizei. Este unul dintre obiectivele noastre. Şi în continuare să asigurăm resursele pentru efectuarea programul de investiţii aşa cum este stabilit astăzi în buget, respectiv aproape 9 miliarde de euro.
a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Potrivit datelor prezentate de acesta la Palatul Victoria, veniturile au fost cu 5,1% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008.
"Nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special", a spus Pogea.
Potrivit acestuia, investiţiile bugetare în primele şase luni au totalizat 12,9 miliarde lei.
Întrebat de presă dacă exclude în totalitate majorarea TVA şi a cotei unice pentru 2009 şi 2010, ministrul a arătat că pentru a putea răspunde la o asemenea întrebare trebuie să discute cu experţii FMI, transmite Mediafax.
"Pentru anul 2009, nu am avut în vedere şi nu avem în vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, adăugând însă că este prematur să se pronunţe asupra unei eventuale majorări ale TVA şi cotei unice în 2010.
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.
Referindu-se la împrumutul de la FMI şi la acuzele că banii primiţi nu s-ar vedea în investiţii, Pogea sublinia că ?cest acord de finanţare externă se întinde pe o perioadă de 24 de luni, iar până în prezent nu s-a luat decât o singură tranşă din cele opt de la FMI. Cele 12,95 miliarde de euro sunt împărţite în opt tranşe. Prima tranşă de 5 miliarde de euro a fost trasă. Atât. Beneficiar este BNR. Rolul ei este reducerea presiunii pe pieţele financiare, consolidarea rezervei valutare, menţinerea inflaţiei în parametrii normali, reducerea presiunii asupra cursului de schimb?.
Antena3.ro