Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, fără a majora şi cota unică de impozitare. Executivul va cere Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă FMI, care urmează să se reunească cel mai probabil miercuri în board pentru a lua o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut.
"Nu aveam o soluţie mai bună din perspectiva deciziei Curţii Constituţionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Băncii Naţionale pentru a ţine sub control inflaţia şi cursul euro-leu", a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern. Şeful Guvernului a precizat că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie. Premierul a precizat că nu vor fi luate măsuri suplimentare în afară de majorarea TVA, astfel nu vor exista eventuale creşteri ale cotelor CAS şi impozitarea suplimentară a pensiilor.
Majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să aplice rapid procedurile de restructurare a instituţiilor pe care le conduc şi că acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, să fie iniţiat prin ordonanţă de urgenţă (OU), dacă legislaţia permite, potrivit Mediafax.
"Premierul le-a cerut miniştrilor să înceapă rapid restructurarea instituţiilor, spunându-le că pot modifica organigrama şi prin ordonanţă de urgenţă, dacă nu este neapărată nevoie de o hotărâre de Guvern", au spus sursele citate.
Majorarea TVA cu cinci procente este doar una dintre măsurile care fac parte din planul pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI, axat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.
Astfel, se vor acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile de 1,2 miliarde de euro care urmau a fi suportate iniţial prin reducerea cu 15% a pensiilor, dar guvernanţii se tem că măsura ar genera costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative şi informatice, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Antena3.ro