Acordul a avut loc în urma discuţiilor de la sfârşitul lui decembrie dintre delegaţii ţărilor UE, iar obiecţiile, venite în special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomaţii.
"Au fost făcute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit", a spus una dintre surse.
Embargoul european va face parte dintr-o acţiune occidentală concertată menită să preseze Teheranul să abandoneze programul său nuclear.
Multe guverne sunt îngrijorate că Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autorităţile iraniene.
Statele Unite au impus de la 1 ianuarie noi sancţiuni, prin care exclud din sistemul financiar american băncile care colaborează cu banca centrală din Iran, blocând astfel principala sursă de plăţi pentru petrolul iranian.
Diplomaţii europeni au adăugat că se discută şi interzicerea exporturilor de echipamente petroliere către Iran şi noi măsuri împotriva livrărilor de petrol.
Ei au precizat că se discută încă dacă embargoul asupra importurilor de petrol iranian să fie aplicat imediat după aprobare sau după câteva luni.
Unele ţări eurpene sunt îngrijorate în legătură cu impactul economic al acestui embargou, într-o perioadă în care Europa se luptă cu problema datoriilor suverane.
Iranul furnizează statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi, Uniunea fiind a doua mare piaţă pentru petrolul iranian după China.
Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat că dacă importurile de petrol iranian vor fi interzise, Uniunea se va putea aproviziona din altă parte, în special din Arabia Saudită.
Tensiunile dintre Occident şi Iran, al doilea mare producător de ţiţei din OPEC, au urcat deja cotaţia petrolului.