"Dacă guvernul ia în calcul eliminarea rabatului fiscal pentru deţinătorii de ipoteci? Da. Nu este prima dată când s-a făcut aşa ceva şi este o măsură care poate fi analizată, este o recomandare venită de la Uniunea Europeană şi este o recomandare înaintată în mod tradiţional Spaniei de Fondul Monetar Internaţional", a declarat la madrid Marta Fernandez Curras, adjunctul ministrului Finanţelor.
Curras a adăugat că guvernul ar putea introduce şi o taxă de mediu şi că nu se ştie dacă sau cu cât va creşte TVA-ul.
Guvernul de la Madrid a pus în aplicare în luna decembrie, în cea de-a doua şedinţă a cabinetului după învestire, două promisiuni electorale: creşterea pensiilor şi reinstaurarea rabatului fiscal pentru proprietarii de locuinţe, eliminat de administraţia anterioară.
Executivul a încălcat deja câteva promisiuni de campanie, reducând costul concedierilor pentru angajatori şi majorând taxa pe venit.
Deficitul bugetului la nivelul guvernului central a crescut în primele cinci luni ale anului la 3,41% din PIB, faţă de 2,59% în perioada corespunzătoare a anului trecut. Pentru întregul an, Spania şi-a asumat o ţintă de deficit de 3,5% din PIB.
Un sfert din deficitul înregistrat la cinci luni a fost generat de transferurile fiscale către guvernele regionale, aflate în dificultate.
Spania a ratat anul trecut ţinta de deficit cu aproape 50%, în principal pentru că autorităţile locale nu au redus cheltuielile în mod adecvat, iar veniturile la buget au scăzut din cauza situaţiei economice dificile.