El a descris oraşul rusesc Ekaterinburg, unde au fost organizate discuţiile, ca ?epicentrul politicii mondiale?, adăugând că nevoia noi formate pentru statele în curs de dezvoltare este ?evidentă?.
Discuţiile dintre liderii grupului BRIC, Brazilia, Rusia, India şi China, s-au concentrat pe găsirea de noi măsuri pentru reducerea crizei financiare globale în acelaşi timp cu un rol mai important pentru economiile emergente într-o lume multipolară.
Ţările BRIC au 40% din populaţia lumii şi 15 procente din economice. Ele cred că ar trebui să aibă un rol mai mare în stabilirea politicilor mondiale şi pe pieţele valutare.
Un comunicat de final, care a emis mai degrabă teme largi decât propuneri detaliate, se arată că economiile emergente ar trebui să aibă ?o voce mai puternică şi reprezentare? şi sublinia nevoia de un ? sistem valutar diversificat,stabil şi previzibil?.
De asemenea se cere reforma ?cuprinzătoare? a Naţiunilor Unite pentru a face faţă provocărilor globale mai eficient şi pentru ca Brazilia şi India să aibă un rol mai mare.
Oficialii ruşi au criticat puternic infrastructura financiară globală, apreciind că dominaţia dolarului american riscă instabilitate pe pieţele valutare.
Iar Medvedev aprecia că ?actualul set de rezerve valutare a eşuat în a-şi efectua funcţiile?. În timp ce consilierul Arkadi Dvorkovici crede că actual coş de Drepturi Speciale de Extragere al FMI ar trebui extins pentru a include valuta chineză şi cei ai producătorilor de produse de bază inclusiv Rusia, Australia şi Canada, şi posibil şi aurul.
?NU dorim un şoc pe piaţa valutară. Nimeni nu vrea să rupă dolarul,? declara acesta.
China care deţine 2000 de miliarde de dolari în rezerve valutare străine nu a comentat subiectul, care nu a fost inclus nici în comunicat.
Antena3.ro