FMI şi UE au realizat un pachet de salvare pentru Grecia în valoare de 110 miliarde euro pe următorii trei ani, iar premierul George Papandreou avertiza că acordul de împrumut va cere "sacrificii mari" pentru Atena.
Grecia a promis să facă reduceri bugetare mai mari conform unui nou pachet de austeritate ce a fost dezvăluit duminică, dar va avea doi ani suplimentari pentru a reduce deficitul sub limitele Uniunii Europene.
Acordul cu UE şi FMI a fost salutat de economişti pentru că oferă o imagine mai realistă a economiei greceşti.
"O ţară nu poate mereu trăi dincolo de mijloacele sale, astfel că trebuie să luăm măsuri pentru a asigura prosperitate poporului grec", arăta preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Conform planului, aşteaptă o reducere a PIB cu 4.0 procente în 2010, faţă de analiza anterioară guvernamentală de minus 2.25 la sută. Se aşteaptă ca economia să revină pe creşter în 2012, nu în 2011, cum se anticipa anterior.
Ministrul de finanţe George Papaconstantinou declara în cadrul unei conferinţe de presă că pachetul, care deschide calea pentru un efort comun UE-FMI de până la 120 miliarde euro, prevede noi reduceri ale deficitului bugetar de 30 miliarde de euro în trei ani.
Dar deficitul va cădea mai lent, ajungând la 8.1 procente din PIB în 2010 de la 13.6 la sută anul trecut, apoi 7.6 procente în 2011, 6.5 la sută în 2012. Nu va ajunge sub limita UE de trei la sută din PIB până în 2014.
Reducerea datoriei este de asemenea mai modestă. Estimarea anterioară a guvernului cerea un maxim al datoriei de 120,6 procente din PIB în 2011. Conform noului plan, va continua să crească timp de patru ani, pentru un maxim de 150 la sută în 2013.
Papaconstantinou arăta că măsurile includ o creştere a TVA de la 21 la 23 procente,o taxă cu 10 la sută mai mare la combustibil, alcool şi tutun şi o reducere a salariilor de stat şi a pensiilor.
La critici, Papaconstantinou a răspuns că ţara nu avea altă opţiune, subliniind că grecii trebuie să decidă între ?colaps şi salvare?.
Eurogroup a aprobat, duminică, activarea pachetului de împrumuturi de urgenţă pentru Grecia, statele din zona euro urmând să contribuie cu 80 miliarde euro.
"Miniştrii din zona euro au convenit azi (duminică, n.r.) să activeze ajutorul pentru Grecia prin împrumuturi bilaterale", a afirmat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organism care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro.
Statele din zona euro vor contribui cu 80 de miliarede de euro la pachetul financiar.
"Pachetul pus la dispozitia Greciei este de 110 miliarde de euro pentru a ajuta statul elen să-şi acopere necesitaţile financiare. Statele din zona euro sunt dispuse să contribuie cu 80 de miliarde de euro. Prima tranşă va fi disponibilă înainte de 19 mai", a adăugat el.