Fostul Guvern elen anunțase anul trecut că Atena va înregistra un excedent bugetar primar de 3% din PIB în 2015 dar sursele citate de ziarul german au declarat: 'Probabil nu va rămâne nimic din acel angajament'.
De asemenea susțin că situația financiară a Greciei s-a înrăutățit din ianuarie, după alegerea noului premier Alexis Tsipras, iar în acest moment deficitul de finanțare a urcat la 20 miliarde de euro (22 miliarde de dolari).
Propunerile de reformă prezentate de Grecia pentru susţinerea financiară nu includ suficiente detalii pentru a satisface creditorii internaţionali, au declarat oficiali din zona euro, sporind probabilitatea ca Atena să fie nevoită să reziste alte câteva săptămâni fără fondurile imperios necesare.
Autorităţile elene au anunţat săptămâna trecută, în urma unei întâlniri între premierul elen Alexis Tsipras şi cancelarul german Angela Merkel, că vor prezenta luni o listă de propuneri de reformă, iar oficialii europeni au sperat că discuţiile din timpul weekend-ului vor asigura că măsurile vor corespunde cererilor creditorilor, transmite MarketWatch.
Discuţiile au început vineri seara şi au continuat pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, dar sursele au spus că încă lipsesc detalii cruciale.
"Propunerile sunt parţiale, vagi, iar colegii eleni nu au putut să explice ce implică unele dintre acestea, din punct de vedere tehnic. Să sperăm că vor prezenta ceva mai competent săptămâna viitoare", a spus unul dintre oficialii europeni implicaţi în discuţii.
Sursele au precizat că în această săptămână vor continua discuţii tehnice, la Atena.
Oficiali de rang înalt din zona euro vor organiza o teleconferinţă, miercuri, pentru a discuta situaţia, dar este extrem de improbabil ca miniştrii din zona euro să se întâlnească înainte de jumătatea lunii aprilie pentru a debloca fonduri pentru Grecia.
Asta înseamnă că autorităţile de la Atena trebuie să facă rost de bani să plătească salariile şi pensiile la sfârşitul lunii aprilie şi să rambursele FMI o datorie de 460 de milioane de euro, pe 9 aprilie.