Anunţul a fost făcut vineri de ministrul grec al Finanţelor, Evangelos Venizelos, care privea oricum cu reticenţă ideea acestui plebiscit.
Vă reamintim că Grecia ar fi urmat să fie exclusă din zona euro, dar şi din Uniunea Europeană, dacă nu ar fi acceptat planul decis de statele europene la 27 octombrie pentru a încerca să rezolve criza datoriilor, a avertizat vineri ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti.
"Neacceptarea planului înseamnă ieşirea din euro, neacceptarea planului pentru greci înseamnă ieşirea din Europa", a declarat Jean Leonetti pentru postul de radio Europe 1, adăugând că nu doreştre să se întâmple acest lucru.
Premierul grec, Giorgios Papandreou, care anunţase organizarea unui referendum pe tema planului european de ajutor, s-a declarat joi dispus să renunţe la acest proiect, după ce două deputate socialiste au precizat că nu vor acorda vineri votul de încredere Guvernului grec, care ar pierde astfel majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300.
Deputatele disidente au protestat astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de ajutor, cerut de Papandreou, contestat de asemenea de cinci miniştri.
Papandreou se confruntă vineri seara, în jurul orei 22.00 GMT (24.00, ora României), cu un vot de încredere în Parlament privind planul european de salvare a Greciei.
Ce măsuri de austeritate trebuie să ia Grecia
Dacă Grecia iese din zona euro, ce se va întâmpla cu moneda unică?
Economiştii se tem că acesta va fi sfârşitul euro. Dacă Grecia va ieşi din "joc", pieţele îşi vor întoarce privirea spre Portugalia, Italia, Spania şi chiar Franţa şi le vor cere acestora să îşi plătească fiecare bănuţ din datoria externă. Acest lucru ar duce la falimentarea băncilor acestor state, şi ar lăsa guvernele fără vreo putere de decizie sau acţiune. Distrugerea UE ar duce la o recesiune pe plan mondial.