"Să conducă sau să plece. Aceasta este decizia legitimă pe care trebuie să o ia Germania. Ori acceptă că soarta lor este legată de restul Europei, îşi asumă riscul de a se ridica sau a se prăbuşi împreună, ori pleacă din euro, pentru că, dacă ar pleca, problemele zonei euro s-ar ameliora. Totul depinde de atitudinea Germaniei. Dacă insistă pe politica de austeritate, sau dacă îşi vor consolida poziţia deflaţionistă actuală fără să mişte, atunci ar fi mai bine chiar şi pentru ei, pe termen lung, să părăsească zona euro", a declarat Soros într-un interviu pentru Financial Times.
Soros este un susţinător ferm al integrării europene, însă un critic vehement al modului în care Germania a abordat criza în ultimii doi ani, cu accent pe austeritate.
Miliardarul a susţinut decizia Băncii Centrale Europene de a reduce costurile de finanţare ale statelor din zona euro aflate în dificultate prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea de până la trei ani de pe pieţe şi a vorbit despre planul anunţat joi de preşedintele BCE Mario Draghi spunând că este o măsură "mai puternică" decât cele luate până acum.
"Va avea un impact. Ar putea chiar să reprezinte fundaţia unei eventuale soluţii. Însă este o măsură provizorie, nu o soluţie", a arătat Soros.
Soros anticipează că Spania nu va cere sprijin internaţional până când nu va ajunge "cu spatele la zid". Impunerea unor condiţii dure Spaniei şi Italiei în schimbul ajutorului european ar consolida diviziunea dintre statele cu economii solide şi cele puternic îndatorate, avertizează Soros.
Soluţia preferată de Soros este ca Germania să renunţe la "poziţia deflaţionistă" şi să acţioneze ca un "hegemon benevol" în raport cu partenerii europeni, şi nu să plece din zona euro.
"Ieşirea Germaniei din zona euro ar fi o lovitură teribilă din punct de vedere politic. Toţi pro-europenii pe care îi cunosc sunt şocaţi de această idee. Ar fi mult mai dezirabil ca Germania să se răzgândească. Odată ce vor analiza costurile, vor dori probabil să rămână", explică Soros.