Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe, a cerut oficialilor să pregătească un plan la timp pentru summitul liderilor UE de joi, scrie presa germană. Opţiunile cuprind fie un împrumut din partea statelor UE fie un răspuns instituţional al UE. Ştirea a dus cotaţia euro la 1,38 faţă de dolar, cea mai mare creştere de o zi de când moneda europeană a început să scadă la sfârşitul anului trecut.
Michael Meister, şeful grupului parlamentar al democraţilor creştini germani, declara că nu ar trebui permis ca această criză să continue. "Prioritatea noastră este stabilitatea euro," declara el pentru FT Deutschland. "Dacă Grecia va primi ajutor, va fi doar în condiţii grele, şi dacă guvernul grec adoptă reforme complete."
Aparenta susţinere a Germanie pentru ajutor vine în pofida temerilor că va conduce la încălcarea disciplinei financiare în regiunea Club Med.
De asemenea se pune problema corectitudinii, după ce Irlanda a traversat propria criză fără a primi ajutor.
Schimbarea de poziţie a Berlinului vine după săptămâni de analize şi cereri de la Bruxelles, Paris şi capitalele din sud.
Factorul decisiv a fost că abandonarea Greciei riscă să aducă un deznodământ gen "Lehman" asupra datoriei Club Med . Expunerea Germaniei în regiune ajunge la 43 miliarde euro în Grecia, 47 miliarde în Portugalia, 193 miliarde euro în Irlanda şi 240 miliarde euro în Spania.
Liderii europeni se întâlnesc joi la Bruxelles şi este posibil să ducă UE spre federalismul fiscal şi o uniune a datoriei. UE profită de criză pentru a extinde puterile UE, declarând că Grecia a expus greşeli profunde în structura uniunii monetare.
Herman Van Rompuy, noul preşedinte al UE, a cerut crearea unui "guvern economic" care să mute responsabilitatea pentru planificare economică de la autorităţile naţionale la nivel european.
Antena3.ro