"Nu ne vom cere scuze pentru că avem succes. Considerăm aceasta ca motivaţie pentru ca alţii să intre în concurenţă sănătoasă cu noi," declara acesta pentru ziarul elveţian NZZ am Sonntag.
"Nu ar trebui criticaţi cei care aduc avantaje. Întrebarea este mai mult ce se poate face pentru a crea o Europă mai competitivă. Europa merge bine cu o Germanie puternică şi de succes".
Ministrul francez de finanţe Christine Lagarde a declarat săptămâna trecută că suplusul Germaniei, rezultat al unui export mai mare decât importurile, nu poate fi susţinut de partenerii Germaniei din zona Euro.
"Ar putea cei cu un surplus să facă ceva? Este nevoie de doi pentru tango," declara Lagarde pentru Financial Times.
"Evident că Germania a făcut o treabă groaznică în ultimii 10 ani în îmbunătăţirea concurenţei, punând mare presiune pe costurile muncii," arăta aceasta.
"Nu ştiu sigur dacă este un model de susţinut pe termen lung pentru întreg grupul. Evident că avem nevoie de o convergenţă mai bună."
Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, declara la Madrid că este important să se acorde atenţie dezechilibrelor comerciale şi ?de asemenea statelor care au surplusuri."
Germania, cea mai mare economie din Europa şi exportatorul numărul doi la nivel mondial după China, a fost în trecut criticată şi de SUA pentru surplusul său comercial.
Pe de altă parte, Westerwelle a respins şi comentariile că moneda comună europeană a devenit mai slabă şi instabilă din cauza crizei datoriei din Grecia.
"Se uită cum era înainte de euro. A uittat toată lumea de fluctuaţiile valutare şi cum au afectat nu doar statele orientate spre export? Euro este puternic şi va rămâne astfel. Nu am îndoilei despre acest model de succes," .
Antena3.ro