China a detronat Germania din poziţia de cel mai mare exportator al lumii, însă cu tenacitate nemţii "se răzbună" prin invadarea pieţei chineze. Calitatea germană a început să prindă tare de tot în China, o ţară care acum este într-un boom al consumului.
Valul german vine ca răspuns la o cerere mare a Chinei. Ţara este într-o expansiune a consumului, populaţia are venituri în creştere şi vrea mai mult. A trecut de faza în care cumpăra copia autohtonă a unui aparat foto german; acum vrea originalul pentru optica excepţională. Şi acelaşi tipar este valabil de la cele mai mici produse până la instalaţii uriaşe.
Nemţii sunt la rândul lor conştienţi de oportunităţile oferite de piaţa chineză. În vremea în care restul lumii încă suferă de recesiune sau îşi revine prea greu, China este prosperă. Cancelarul german Angela Merkel a fost în vizită în China şi delegaţia sa a fost formată preponderent de floarea cea vestită a mediului de afaceri. Toate grupurile mari au fost prezente şi a plouat cu contracte de miliarde. Siemens a parafat o înţelegere de 2,7 miliarde de euro iar Daimler a intrat într-o asociere cu un producător chinez de camioane din care va ieşi o afacere de 720 de milioane.
Câştiguri mari nu ies însă doar din contracte năşite politic. Companiile germane merg pe cont propriu în China şi se servesc dintr-o piaţă care încă este sufocată de mărfuri piratate. Până şi producători germani de frigidere şi mobilă îşi găsesc loc în China. Avantajul lor este calitatea proverbială a mărfurilor.
În cifre mari, China depăşeşte fără drept de apel Germania în relaţiile comerciale directe. Ţara asiatică a exportat nemţilor mărfuri de 42,5 miliarde de euro anul trecut, în timp ce pe drumul invers s-au numărat aproape 28 de miliarde de euro.
Însă cifrele ar trebui să aibă câteva note de subsol lămuritoare. China exportă mult şi ieftin, în timp ce nemţii merg cu valoare adăugată mare. În plus exporetul german este în creştere accelerată. Atât de accelerată încât poate deveni un ritm periculos. Producătorii germani îşi asumă riscul de a deveni mult prea dependenţi de piaţă chineză, acum în mare creştere.
Pe termen lung nemţii ar putea să exporte eventualele probleme din China în eventualitatea că va exista o cădere a consumului în această ţară. Nu este un scenariu lipsit de perspectivă. Mulţi analişti spun că în China creşterea e prea mare şi la un moment dat balonul s-ar putea sparge iar ţara să intre într-o criză care nu va trece cu una cu două.
Această ştire a fost prezentată în cadrul emisiunii Bizbazar.
Antena 3