Antena 3 CNN Economic Biz News Germania confirmă: Statul român se află în negocieri cu FMI

Germania confirmă: Statul român se află în negocieri cu FMI

1 minut de citit Publicat la 19:22 03 Mar 2009 Modificat la 19:22 03 Mar 2009
Germania confirmă: Statul român se află în negocieri cu FMI
Germania a confirmat, marţi, că România se află în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a obţine un ajutor, deoarece se confruntă cu probleme de lichidităţi din cauza dependenţei sale de finanţarea externă în condiţiile crizei mondiale a creditului, relatează agenţia Reuters.

Bucureştiul mai trebuie să admită faptul că a contactat FMI-ul, cu toate că unele surse au afirmat luni că o delegaţie a României se află la Washington pentru discuţii.

Dacă se va încheia un acord, România, cu o populaţie de 22 de milioane de locuitori, ar fi cea de-a treia ţară membră a Uniunii Europene care cere ajutor din partea FMI în timp ce criza mondială de lichidităţi se extinde către estul Europei, afectând economia unor ţări dependente foarte mult de finanţare externă.

"România este în negocieri cu FMI referitor la împrumuturi suplimentare", a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, după o întâlnire la Berlin cu omologul său român, Cristian Diaconescu. "Sper că va reuşi", a adăugat Steinmeier. Reuters notează că purtătorul de cuvânt al guvernului român a refuzat să comenteze.

Steinmeier a afirmat că Berlinul doreşte să rămână în contact strâns cu România, una dintre pieţele-cheie pentru exporturile Germaniei în estul Europei, adăugând că nu s-a căzut de acord încă dacă Bruxellesul ar trebui să ofere, de asemenea, ajutor financiar.

România a demarat deja negocieri cu Bruxellesul privind obţinerea unui ajutor în cadrul a ceea ce ar putea deveni un plan de salvare, condus de FMI, similar celor solicitate de Ungaria şi Letonia, lovite de criză, anul trecut.

"Rămâne de văzut dacă, în afară de aceasta, vor fi luate în considerare alte negocieri cu Uniunea Europeană, acceptând facilităţi ale Comisiei (Europene) pentru a susţine bugetul, aşa cum s-a întâmplat în cazul Letoniei şi Ungariei", a afirmat Steinmeier. "În orice caz, cred că există sprijin din partea Uniunii Europene şi a statelor membre", a adăugat şeful diplomaţiei germane.

De la accentuarea crizei în octombrie anul trecut, România a devenit din ţara UE cu cea mai rapidă creştere economică una dintre cele mai vulnerabile, deoarece deficitul de cont curent foarte mare şi deficitul bugetar au adâncit dezechilibrul balanţei externe.

Mulţi economişti sunt de părere că ţara ar putea intra în criză de plată fără un ajutor internaţional pentru a acoperi deficitul de lichidităţi, estimat la mai multe miliarde de euro.

Agerpres




×
Etichete: FMI România negocieri
Parteneri
x close