Antena 3 CNN Economic Biz News Geoană propune modificarea legii CES pentru a oferi forţa necesară acestei instituţii

Geoană propune modificarea legii CES pentru a oferi forţa necesară acestei instituţii

2 minute de citit Publicat la 12:20 20 Mai 2010 Modificat la 12:20 20 Mai 2010
Geoană propune modificarea legii CES pentru a oferi forţa necesară acestei instituţii
Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Economic şi Social ar trebui modificată pentru a oferi acestei instituţii forţa de care are nevoie, a declarat joi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană. În opinia fostului lider PSD, CES nu funcţionează la ora actuală în parametrii optimi, fiind necesară o mai bună colaborare cu Parlamentul şi creşterea capacităţii de analiză independentă a CES pe principalele texte legislative de politică guvernamentală.

"CES-ului să-i dăm forţa adevărată. Rog şi patronatele să lase un pic deoparte orgoliile şi să înţeleagă că, dacă nu are şi sectorul de investiţii străine în România sau IMM-urile parte a conversaţiei, acest lucru slăbeşte puterea patronatelor", a mai spus Geoană.

În opinia preşedintelui Senatului, CES, în şedinţa de luni, a dat un aviz negativ pachetului de măsuri anticriză al Guvernului.

"Faptul că răspunsul CES e negativ ... Nu este un răspuns ambiguu, nu este o scrisoare de inventariere a punctelor de vedere a patronatelor, respectiv sindicatelor către Guvern, ci, din punct de vedere legal, din punct de vedere juridic, constituţional, avizul CES e negativ la propunerea Guvernului. Aceasta este lectura pe care eu o dau răspunsului pe care CES l-a avut zilele trecute la solicitarea Guvernului şi a preşedintelui", a declarat Mircea Geoană, în timpul dezbaterii "Pulsul real al economiei".

El s-a declarat "profund mâhnit de parodia de dialog social" la care a asistat în ultimele zile.

"Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să transfere responsabilitatea către CES. Ştim bine că CES este o formulă de lipsă de eficacitate de ceva ani, că CES a fost de multe ori transformat de guvernele României mai degrabă într-o formă de ştampilă pusă în grabă pe documentele pe care guvernele le-au produs", a adăugat preşedintele Senatului.

În luna martie, preşedintele Senatului anunţa că, printr-un protocol semnat între cele două instituţii ale statului, reprezentanţii CES vor putea fi prezenţi la dezbaterile proiectelor legislative în comisiile permanente din Senat, iar parlamentarii, care sunt iniţiatori de propuneri legislative, vor putea solicita expertiza şi punctul de vedere ale CES.
''Noi considerăm CES ca fiind o piesă fundamentală a sistemului democratic şi social din România, care din păcate, din motive obiective sau subiective, în ultimii ani, nu a funcţionat la parametrii pe care i-am dori. În acest moment dificil pentru ţară, în plină criză economică şi socială, într-o perioadă în care sacrificiile populaţiei şi ale agenţilor economici sunt uriaşe, o relaţie mult mai puternică şi structurată cu un CES mai capabil să îşi îndeplinească atribuţiile reprezintă un obiectiv major pentru noi? a mai susţinut Geoană.
Antena3.ro

×
x close