Antena 3 CNN Economic Biz News Geoană: Măsurile economice anunţate de Băsescu nu reprezintă iniţiativa FMI, ci a PDL

Geoană: Măsurile economice anunţate de Băsescu nu reprezintă iniţiativa FMI, ci a PDL

Geoană: Măsurile economice anunţate de Băsescu nu reprezintă iniţiativa FMI, ci a PDL
09 Mai 2010   •   10:09

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat, duminică, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că a simiţit "o schimbare de nuanţă" din partea Fondului, care denotă mai degrabă "neîncredere", precizând că măsurile economice anunţate de preşedintele Băsescu nu au fost luate la iniţiativa FMI, potrivit Mediafax.

"Am simţit o schimbare de nuanţe la FMI. Vor cere să se facă demonstraţia concretă că măsurile luate vor fi puse în practică. Este mai degrabă neîncredere decât încredere", a spus Geoană.

El a mai spus că, în urma discuţiilor delegaţiei FMI cu membrii Biroului Permanent al Senatului, a rezultat că măsurile anunţate de preşedintele Băsescu nu au fost luate la iniţiativa FMI, ci că Fondul a acceptat "propunerile politice ale lui Băsescu şi PDL".

Geoană a susţinut că tăierile din salarii şi pensii vor fi "uniforme, nediferenţiate, indiferent de actualul nivel al salariilor şi pensiiilor".

Mircea Geoană, a declarat, duminică, înaintea întâlnirii conducerii Senatului cu delegaţia FMI, că trecerea măsurilor Guvernului prin Parlament este obligatorie, având în vedere că acestea sunt o schimbare a bugetului de stat în sensul "alterării" sistemului de salarizare.

"În mod evident aceste măsuri, pe care le consider greşite - nu vorbesc de nevoia de reducere de cheltuieli în sectorul bugetar - ci vorbesc de modul în care acest lucru a fost făcut, va trebui să treacă prin Parlament. Nu există altă modalitate, pentru că este vorba de o schimbare a bugetului de stat, este vorba de alterarea sistemului de salarizare şi de pensii din România", a precizat Geoană.

El a arătat că, în consecinţă, este aşteptată şi modalitatea legală prin care Guvernul ar intenţiona să implementeze măsurile respective.

"Deci trecerea prin Parlament este obligatorie. Acolo fiecare va trebui să voteze după conştiinţa proprie", a spus preşedintele Senatului, care a adăugat că în urma discuţiilor cu delegaţia FMI se va afla dacă măsurile respective au fost avansate de instituţia financiară internaţională sau de PDL.

În plus, el a opinat că se puteau face economii din multe alte zone.

"Este o măsură simplistă care cred că va duce mai degrabă la probleme sociale şi la întârzierea relansării economice", a spus Geoană.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat că FMI lucrează încă la măsurile care sunt de luat, el arătând că va fi convocată o conferinţă de presă în cursul zilei de luni.



Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close