Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni seară, că atitudinea "mai relaxată" a FMI cu privire la condiţiile pe plan social ale împrumutului pe care România intenţionează să îl contracteze se datorează manierei energice din ultimele trei luni a Guvernului.
Geoană a spus că discuţiile care au avut loc până acum între oficialităţile de la Bucureşti, partidele de la guvernare şi reprezentanţii principalelor instituţii financiare au creat premisele favorabile ca, până la încheierea misiunii delegaţiei FMI la Bucureşti, de miercuri, să fie finalizat textul scrisorii de intenţie pe care Executivul să o trimită Fondului în vederea contractării unui împrumut.
Liderul PSD a ţinut să sublinieze contribuţia ministrului Finanţelor şi a şefului Executivului la stabilirea unor condiţii avantajoase ale acordului cu FMI.
"Am să îl laud eu pe domnul prim-ministru. La această atitudine mai relaxată, mai flexibilă a Fondului, inclusiv în zona socială, inclusiv în zona fiscală, a contribuit maniera energică în care noul Guvern a înţeles să abordeze guvernarea în ultimele trei luni", a spus Geoană, citat de Mediafax.
Liderul PSD a evitat să intre în detaliile acordului, argumentând că acestea rămân confidenţiale, dar a subliniat faptul că un acordul cu FMI va păstra nivelul actual al fiscalităţii, precum şi condiţiile legate de pensii şi de salarii.
Geoană a spus că autorităţile de la Bucureşti aşteaptă ca joi, după întâlnirea de la Viena dintre reprezentanţii FMI şi cei ai băncilor comerciale prezente în România, ambele părţi să îşi precizeze condiţiile şi obligaţiile implicate de acord.
Liderul PSD a mai spus că suma exactă a împrumutului, inclusiv a celui pe canalul UE, urmează să fie anunţată public miercuri, după ce Guvernul va trimite Fondului scrisoarea de intenţie în privinţa obţinerii împrumutului.
Geoană a mai precizat că, în paralel cu demersurile către FMI, Guvernul va iniţia proceduri similare şi către Uniunea Europeană, trimiţând o solicitare similară Comisiei Europene în vederea obţinerii unui alt împrumut.
El a precizat că, pe lângă sumele ce urmează să fie împrumutate de la UE şi de la FMI, pentru care statul român, respectiv BNR, urmează să plătească şi o dobândă, Guvernul va beneficia de o linie specială de creditare de la BEI şi BERD, în valoarea de aproximativ 2 miliarde de euro.
Antena3.ro