G20 a avertizat într-un proiect de comunicat că redresarea globală rămâne fragilă, dar documentul nu conţine niciun acord dacă se impună o taxă globală asupra băncilor.
"Recenta volatilitatea de pe pieţele financiare ne reaminteşte că economia globală este încă fragilă şi cooperarea internaţională este absolut necesară", transmite agenţia Dow Jones Newswires proiectul de comunicat.
"Rămânem în permanentă stare de alertă, monitorizăm atent economia, urmărim în continuu politici economice bine coordonare şi suntem pregătiţi să facem orice este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară globală."
Declaraţia va fi completată de miniştrii de finanţe G20 şi băncile centrale, la întâlnirea de vineri şi sâmbătă, în oraşul sud-coreean Busan.
Înaintea întâlnirii, şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a subliniat importanţa rezolvării problemelor datoriei din zona euro ce au afectat pieţele financiare şi au trimis euro în scădere.
El consideră că zona euro trebuie să pună accent pe stimularea creşterii economice pentru a rezolva problema datoriilor, apreciind, totodată, că revenirea economiei globale este încă fragilă.
"Responsabilii europeni au luat măsuri importante în materie de ajustare şi finanţare pentru a pune bazele revenirii. Însă va fi important să pună accent pe stimularea creşterii. Fără creştere economică, va fi mult mai dificilă rezolvarea problemei datoriilor", a afirmat Strauss-Kahn pentru agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.
Oficialul FMI va participa la reuniunea din Coreea de Sud a miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, unde se va discuta despre modalităţile de salvare a revenirii economice, ameninţată de criza datoriilor din zona euro.
Comunicatul G20, citat de Dow Jones Newswires, nu arată niciun acod în privinţa unei taxe bancare pentru a plăti viitoare salvări a sectorului financiar.
Textul arată doar că G20 "a acceptat să dezvolte, cu ajutorul FMI, un set de principii despre cum ar putea sectorul financiar să aducă o contribuţie cinstită şi substanţială" la costul curăţării după crizele financiare.
Taxa este susţinută de puterile europene şi SUA, dar întâmpină rezistenţă din partea unor state precum Canada şi Australia, care argumentează că nu ele are trebui să plătească pentru curăţarea unei mizerii pe care nu au creat-o.
Miercuri, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, declara că doreşte "să accelereze crearea şi introducerea unor reforme centrale".
Geithner a admis că un acord asupra reformelor principale, inclusiv taxa bancară, nu va fi atins în această săptămână, dar sublinia că diferenţele se micşorează.
Întâlnirea de acum pregăteşte summitul G20 din Toronto pentru 26-27 iunie.
Antena3.ro