Cele mai industrializate state din lume, grupul G20, va accepta să îşi reducă deficitele la jumătate, până în 2013, declara cancelarul german Angela Merkel
"Aceasta va fi parte a documentului final," a precizat Merkel, în a doua zi de discuţii la Toronto.
Merkel a sosit în Canada hotărâtă să apere decizia mai multor guverne europene de a reduce deficitele publice, în pofida temerilor din Washington şi alte capitale G20 că aceasta va afecta creşterea.
Europa a fost zguduită de o criză a datoriei suverană ce a împins unele state din zona euro, în special Grecia, aproape de default şi a subminat stabilitatea financiară a blocului monedei unice.
Răspunsul membrilor G20, în special Germania, Marea Britanie, şi parţial Franţa, a fost de a opera tăieri massive în cheltuielile guvernamentale şi a creşte taxele pentru a controla deficitul.
Oficialii americani au criticat tactica, de teamă că reducerile rapide vor încetini redresare economică globală, încă fragilă.
De altfel, planul de reducere a deficitului la jumătate a fost prevăzut în declaraţia finală, citată de presă înainte de publicare oficială.
Premierul canadian Stephen Harper aprecia că este important ca ţările să "trimită un mesaj clar că pe măsură ce planurile de stimulare expiră, ne vom concentra pe corectarea chestiunilor fiscale."
Promisiunea G20 presupune reducerea deficitului la jumătate în trei ani, şi stabilizarea datoriei până în 2016.
G20 a adoptat planul administraţiei Obama de a convinge Congresul să adopte cele mai mari schimbări în reglementările bancare în SUA de la Marea Depresiune.
Liderii G20 au mai promis să ajungă la un acord până la următorul summit din Seul, în noiembrie, privind standardele de capital pentru bănci.
Antena3.ro