Antena 3 CNN Economic Biz News Franţa şi Germania, nemulţumite de propunerile G20. Sarkozy cere interzicerea paradisurilor fiscale

Franţa şi Germania, nemulţumite de propunerile G20. Sarkozy cere interzicerea paradisurilor fiscale

3 minute de citit Publicat la 14:15 01 Apr 2009 Modificat la 14:15 01 Apr 2009
Franţa şi Germania, nemulţumite de propunerile G20. Sarkozy cere interzicerea paradisurilor fiscale
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat miercuri că atât Franţa, cât şi Germania sunt nemulţumite cu actualele propuneri pentru acordul care urmează să fie încheiat la summitul G20 şi a avertizat că nici el, nici Anglea Merkel nu vor accepta ?compromisuri false?, anunţă Reuters.

Cele două ţări fac presiuni pentru luarea mai multor măsuri împotriva aşa ziselor ?paradisuri fiscale?.
?La cum stau lucrurile acum, proiectele nu se potrivesc cu (cerinţele n.r.) Franţei şi Germaniei? a spus Sarkozy, la un post de radio francez.

Declaraţia vine la o zi după ce preşedintele francez ameninţase că va părăsi summitul dacă nu vor fi luate măsuri pentru un control mai strict al economiei mondiale.

Presiunea pentru un acord este foarte mare, în preziua întâlnirii dintre cele mai bogate şi puternice state ale lumii. Cu toate acestea există diferenţe de opnie între SUA şi Marea Britanie, pe de o parte, şi ţările continental europene pe de alta, mai ales în ceea ce priveşte echilibrul între măsurile de stimulare financiară a companiilor şi băncilor aflate în dificultate şi un control mai strict al acestora.

?Nu vreau să fiu asociat cu un summit care se va sfârşi cu o soluţie de fals compormis şi care nu va rezolva problemele care ne preocupă? a mai declarat Sarkozy la postul de radio Europe 1.

Sarkozy cere interzicerea paradisurilor fiscale

A înăspri regulile financiare este o condiţie pentru ca lumea să aibă încredere că economia îşi va reveni. Preşedintele Franţei spune că o limitare paradisurilor fiscale este acum unul dintre subiectele care trebuie dezbătute.

?Aşa cum stau lucrurile acum, propunerile nu satisfac nici Germania, nici Franşa?, a declarat Sarkozy la radio Europe 1. ?Nu este o afacere bună?, a spus preşedintele francez,

Sarkozy a declarat că a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, marţi seară, şi aceasta a fost de aceeaşi părere. Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă, împreună, la Londra, miercuri, pentru a îşi expune pretenţiile.

Obama vrea pace

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, neagă posibilele disensiuni dintre ţările importante din punct de vedere economic pe Glob şi le cere să acţioneze împreună pentru a găsi cea mai rapidă cale de a acţiona împotriva recesiunii mondiale, potrivit Reuters.

Acţiunea Grupului celor 20 ar face diferenţa între o recuperare rapidă şi o criză care se desfăşoară conform principiilor teoriei bulgărelui de zăpadă, a declarat preşedintele SUA, la cea mai importantă călătorie în interes de stat.

?Ştiu că statele din G20 încearcă să îşi atingă obiectivele. Nu vom cădea de acord asupra fiecărui aspect?, le-a declarat Obama reporterilor în Londra.

Barack Obama declara marţi că nu ar trebui să existe conflicte atunci când este vorba de acţiune. ?Avem datoria să ne coordonăm acţiunile şi să ne concentrăm asupra punctelor comune, şi nu asupra divergenţelor episodice? este de părere Obama.

?Am venit aici să vă expun idei, dar şi să ascult, nu să ţin predici. Prin urmare, nu trebuie să trecem cu vederea nicio oportunitate pentru a ţine piept crizei care nu cunoaşte frontiere?, a mai spus lideruld e la Casa Albă.

Obama se află acum sub presiunea tuturor statelor prezente la summit. Preşedintele american trebuie să le demonstreze tuturor că Statele Unite, ţara în care a începu criza, este în stare să o şi învingă.

?Am încredere deplină că această întâlnire va reflecta un consens la nivel mondial în ccea ce priveşte nevoia de a soluţiona aceste probleme?, a adăugat acesta.

Obama a vorbit timp de câteva ore după ce preşedintele Nicolas Sarkozy a spus că nici Franţa, nici Germania nu sunt de acord cu propunerile dezbătute în prezent şi spun că vor respinge compromisurile false de la summit, potrivit Bloomberg.

Gordon Brown ţine cu Obama

Autorităţile de la Washington, care au pregătit un plan de stimulare a economiei americane în valaore de 787 de dolari, fac presiuni şi asupra altor state să elibereze şi ele fonduri pentru a-şi susţine economiile.

Dar Franţa şi Germania spun că nu vor ca acest lucru să distragă atenţia de la nevoia de a regla şi ţine în frâu excesele de pe piaţă.

Preşedintelui Barack Obama i s-a alăturat în declaraţii primul ministru al Marii Britanii Gordon Brown.

?Nu putem ţine piept acestei provocări (n.r. ?criza economică internaţională?) decât împreună?, spune Brown. ?Trebuie să fim uniţi pentru a face tot ce e necesar?, a declarat Brown.

Antena3.ro

×
x close