La începutul întâlnirii, preşedintele i-a întrebat apoi cât de departe au ajuns cu negocierile pentru un nou acord, potrivit Mediafax.
"Am ajuns foarte departe. Am constatat progrese făcute de partea română", a răspuns un reprezentant al delegaţiei, menţionând că un subiect important care a fost discutat este cel legat de sectorul energetic.
În acest context, şeful statului a spus că partea română are probleme legate de companiile energetice.
El le-a spus membrilor delegaţiei că "dacă noile companii energetice vor fi blocate mult timp în justiţie, este mai bine să fie luate decizii administrative decât să se aştepte, pentru a nu bloca întregul proces".
Băsescu s-a interesat dacă delegaţia a discutat cu Executivul despre problemele legate de buget şi de deficit.
Reprezentanţii delegaţiei au declarat că există veşti îmbucurătoare, România atingându-şi obiectivele asumate.
"Guvernul a făcut eforturi legate de deficitul bugetar", a remarcat Jeffrey Franks.
Băsescu: România are probleme legate de implementarea proiectelor finanţate din fonduri UE
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat la începutul întâlnirii cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, că partea română are probleme legate de respectarea procedurilor la implementarea, la nivel local, a proiectelor finanţate din bani europeni, menţioânnd că ar fi nevoie de asistenţă de la UE.
El a spus că, deşi numărul proiectelor aprobate de CE este mare, implementarea este deficitară.
"Privind la numărul de proiecte aprobate de CE, suntem campioni, dar legat de implementare, suntem blocaţi", a spus Băsescu.
El a adăugat că a cerut Departamentului Afacerilor Europene explicaţii, fiind posibil ca problemele să fie legate de proceduri. "Încă nu avem date clare", a spus Băsescu.
Reprezentanţii FMI, CE şi BM au declarat că partea română trebuie să îi srpijine pe benmeficiari în absorbţia acestor fonduri.
România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii ministerelor, cu delegaţiile organizaţiilor financiare străine şi a trecut şi pe la BNR. Subiectele principale - ultima tranşă a împrumutului, de 900 milioane euro, dar şi scrisoarea de intenţie pentru următorul acord stand-by.
Concluziile discuţiilor dintre reprezentanţiii instituţiilor financiare internaţionale şi autorităţile din România sunt până în acest moment favorabile. Indicatorii economici au intrat pe un trend de stabilitate şi respectă ţintele impuse de FMI. În plus, previziunile pentru 2011 vorbesc despre o creştere economică de 1,5%.
Până luni, când va fi prezentat raportul final al misiunii FMI în ţara noastră, discuţiile cu Fondul vor avea în prim plan taxele şi impozitele.
Cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu FMI se va sfârşi la începutul săptămânii viitoare, pe 8 februarie.