Mai exact, instituţia cu sediul la Washington încearcă să convingă China, Rusia, Brazilia, India, Japonia şi ţările exportatoare de petrol să fie principali contributori, potrivit oficialului, care a făcut declaraţiile sub protecţia anonimatului, deoarece discuţiile dintre FMI şi state sunt confidenţiale.
Fondul vrea ca un acord să fie încheiat la reuniunea din 25-26 februarie a miniştrilor de Finanţe şi şefilor de bănci centrale în Mexico City.
Anunţul oficialului vine după ce, marţi, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat că Fondul analizează posibilităţi de a-şi creşte resursele, aflate în prezent la 385 miliarde de dolari.
În timp ce ţările din zona euro s-au angajat deja să contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anunţat că nu au planuri pentru noi împrumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au înţeles anul trecut asupra acestui aspect.
Suplimentarea resurselor FMI va fi discutată probabil la o reuniune de săptămâna aceasta a secretarilor de stat din ministerele de Finanţe ale ţărilor G20. La summitul din noiembrie, de la Cannes, liderii G20 au refuzat să aloce noi fonduri FMI şi au cerut în schimb ca guvernele ţărilor din zona euro să facă mai mult pentru a rezolva criza.
Oficialii au afirmat însă că se vor asigura că Fondul "continuă să aibă suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul sistemic".