"Banii despre care vorbim noi şi pe care îi poate angaja Guvernul - este vorba de un alt fond - sunt bani destinaţi finanţării situaţiilor dificile de genul aceleia în care suntem noi, care avem un deficit de cont curent. Şi aceste sume nu pot fi accesate decât în paralel UE şi FMI. Deci aceşti bani sunt alţii. Domnul Tăriceanu a fost cu mine la Consiliul European, dar nu a înţeles", a declarat preşedintele la TVR 1. Băsescu a explicat că sumele la care se referă totalizează tot aproximativ 30 de miliarde, iar deocamdată s-au împrumutat din acest fond doar Lituania şi Ungaria şi că mai sunt 14 miliarde de euro disponibile în cont. Potrivit şefului statului, banii din acest fond sunt destinaţi doar statelor din Europa de Est.
Traian Băsescu a explicat astfel că este vorba de două surse de finanţare, iar cea de-a doua provine de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), care este destinată în principal IMM-urilor. El a spus că sumele de la BEI nu vin la bugetul de stat, ci sunt puse la dispoziţia celor patru bănci din România acreditate de BEI. "Deci sunt 30 de miliarde pentru toate statele UE, nu pentru cele 12 intrate recent, spus el, precizând că aceşti bani pot fi accesaţi fără încheierea unui acord cu FMI.
În ceea ce priveşte acordul cu FMI, şeful statului a afirmat că autorităţile române nu doresc un acord de tip stand-by. "Nu ne putem gândi la acorduri de gen stand - by, ci probabil la o asistenţă. Va trebui negociat (...) Şi asta va însemna nişte obiective, nu mai putem continua cu creşterea anvelopei salariale la sectorul bugetar, a ajuns dincolo de orice limită. Va trebui să reducem cheltuielile bugetare ca să lăsăm loc pentru investiţii", a declarat Băsescu. Şeful statului a spus că este "aproape sigur" că nu va mai fi posibil ca FMI să impună măsuri precum majorarea TVA sau renunţarea la cota unică de impozitare.
Traian Băsescu a răspuns în cadrul interviului de la postul public de televiziune acuzaţiilor pe care i le-a adus fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia şeful statului minte când spune că UE condiţionează un împrumut de un acord cu FMI. "Avem o problemă cu domnul Tăriceanu. A încheiat mandatul şi nu a înţeles nimic din mecanismele economice. Dânsul de multe ori crede că economia este ca şi cum cumperi blugi sau maşini Citroen din Franţa, le vinzi aici adăugând ceva la preţ, te numeşti dealer de maşini, pui papion, eşti băiat elegant şi cu asta ai terminat bâlciul", a replicat Băsescu.
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.
Vizita reprezentanţilor FMI este urmarea dialogului cu autorităţile din România, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.
Discuţiile preliminare care au avut la Washington, săptămâna trecută, au fost productive şi FMI rămâne în dialog strâns cu autorităţile române şi Uniunea Europeană pentru a evalua soluţiile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic şi financiar, potrivit Fondului.
Misiunea FMI la Bucureşti va continua să evalueze situaţia macroeconomică şi va purta discuţii asupra unui posibil program al Fondului pentru România.
Programul va fi parte a unui pachet de finanţare multilateral pro-activ, susţinut de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.
INformaţii recente arătau că România ar putea împrumuta chiar 20 miliarde euro.
Antena3.ro