Pentru următorii zece ani, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că necesarul de rezerve valutare al unui grup format din 118 state emergente, cu excepţia Chinei şi a producătorilor de petrol, ar putea fi de 1.300-2000 de miliarde de dolari.
"Este posibil ca cererea pentru rezervele valutare să depăşească estimările", potrivit Fondului, care a luat în calcul, la efectuarea previziunii, că nu vor avea loc scăderi ale volumului de fonduri deţinute de state, după 2009.
Într-un raport al Fondului se arată că, la ieşirea din criză, multe ţări ar putea dori să îşi majoreze rezervele şi mijloacele de protecţie, având în vedere că astfel de crize au caracter ciclic.
Conducerea FMI a propus alocarea unor drepturi speciale de tragere în valoare de 250 de miliarde de dolari, care să permită celor 186 de state membre ale instituţiei financiare să îşi majoreze nivelul de lichidităţi disponibile.
Propunerea a fost aprobată de conducerea FMI la 20 iulie, iar alocarea ar putea avea loc până la sfârşitul lunii august, în urma unui vot al statelor membre.
Potrivit raportului, rezervele valutare ale statelor au scăzut considerabil, întrucât guvernele au încercat să protejeze economiile de impactul crizei financiare şi recesiune, scrie Mediafax.
Mai multe ţări au vândut din rezerve pentru a ridica nivelul lichidităţilor în valută, în timp ce altele au creat facilităţi în monedă străină pentru a susţine sectorul privat să facă faţă crizei mondiale a creditelor şi reducerii fluxului de capital privat.
Fondul consideră că intrările de capital privat net în ţările în curs de dezvoltare se vor reduce cu 100 de miliarde de dolari în 2009.
Antena3.rol