Antena 3 CNN Economic Biz News FMI şi oficialii români au ajuns la un acord privind următoarea tranşă. Negocieri pentru un nou acord, în 2011

FMI şi oficialii români au ajuns la un acord privind următoarea tranşă. Negocieri pentru un nou acord, în 2011

4 minute de citit Publicat la 09:27 01 Noi 2010 Modificat la 09:27 01 Noi 2010
FMI şi oficialii români au ajuns la un acord privind următoarea tranşă. Negocieri pentru un nou acord, în 2011
Foto: Intact Images
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că oficialii  Fondului, cei ai Comisiei Europene şi cei ai Băncii Mondiale au ajuns la o înţelegere cu oficialii de la Bucureşti pentru acordarea următoarei tranşe din împrumut. Totodată, delegaţia Fondului şi oficialii români vor demara la începutul anului viitor negocierile pentru încheierea unui nou acord.

"La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce  ce condiţionalităţile vor fi implementate vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre", a anunţat Franks.

Şeful misiuniii a arătat că ţintele pentru sfârşitul lunii septembrie au fost în linii mari atinse. Potrivit acestuia, scăderea economică va fi în acest an de circa 2%, însă va ajunge anul viitor undeva la 1,5%. totodată, Franks a precizat că inflaţia a urmat, în linii mari, traiectoria anticipată.

"Suntem pe drumul cel bun în a atinge ţinta de deficit la nivelul întregului an. Am să repet ceea ce am spus şi data trecută. Am fost impresionaţi de determinarea autorităţilor de a efectua ajustările necesare în condiţii economice şi sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusă de FMI, ea a devenit necesară din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România", a declarat Jeffrey Franks.

"Ne-am confruntat cu unele provocări, dar am ajuns la un acord cu privire la modul în care să le soluţionăm", a mai spus şeful delegaţiei FMI.

FMI şi oficialii români au ajuns la o înţelegere


Adoptarea bugetului pe 2011 şi a Legii pensiilor, printre condiţii

Şeful delegaţiei Comisiei Europene, Istvan Szekely, a ţinut să facă uneel precizări cu privire la condiţiiel care trebuie îndeplinite pentru acordarea următoarei tranşe.

"Am ajuns la concluzia că măsurile care au fost convenite cu autorităţile române au fost luate şi condiţiile vor fi îndeplinite", a anunţat Istvan Szekely.

"Trebuie adoptat bugetul pe 2011 şi să fie supravegheat deficitul bugetar, aşa cum este prevăzut în acord. Contribuţiile sociale nu trebuie să depăşească planul stabilit. Apoi trebuie adoptate măsurile fiscale pe termen mediu, care trebuie să aducă la 3,4% din PIB deficitul bugetar. Ca parte a acestei strategii, guevernul trebuie să ia măsuri pentru a folosi aşa cum trebuie toate fondurile eutropene, care în acest moment nu sunt aborbite aşa cum trebuie, mai ales în infrastructură", a explicat oficialul Comisiei Europene.

O altă condiţie, susţine Istvan Szekely, este adoptarea Legii pensiilor.

Aplicarea transparentă a Ordonanţei 50

Şeful delegaţiei CE în România a vorbit şi despre Ordonanţa 50 referitoare la creditele bancare. Potrivit oficialului, va exista o colaborare cu Parlamentul României pentru ca aceată ordonanţă să fie aplicat în mod transparent.

"Am decis să colaborăm cu Parlamentul pe marginea OUG 50/2010 astfel încât să fie o aplicare transparentă. (...) Să nu dezechilibreze sistemul financiar şi să fie aplicată conform directivelor europene. Sistemul financiar a înregistrat succese legate de stabilitate", a precizat Istvan Szekely.

La rândul său, Jeffey Franks a declarat că FMI şi Comisia Europeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori. Şeful misiunii FMI a evitat să prezinte clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.

"Noi susţinem protecţia consumatorilor, inclusiv în sectorul bancar", a mai precizat Jeffrey Franks.

Guvernul ar trebui să primească următoarea tranşă de la FMI la mijlocul lunii decembrie. Aceasta are o valoare de 870 milioane euro.

Vizita delegaţiei FMI, care a venit în România pentru o nouă evaluare a acordului stand-by, este programată să se încheie luni, 1 noiembrie. Următoarea tranşă care ar trebui să fie acordată României este de 870 milioane de euro.

Traian Băsescu a discutat cu oficialii FMI, la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu şi membrii delegaţiei Fondului s-au întâlnit duminică seară la Cotroceni, după ce, pe surse, a apărut informaţia privind intrarea în impas a negocierilor. Şeful statului este convins că nu vor fi probleme în desfăşurarea acordului cu FMI.

Întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Jeffrey Franks a debutat cu un schimb de ironii la adresa presei. Şeful statului a declarat că jurnaliştii aşteaptă suspendarea acordului, "ceea ce este ridicol".

Băsescu, la întâlnirea cu oficialii FMI


Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe oficialii FMI că Guvernul Boc a găsit unele metode care să ducă la  scăderea cheltuielilor.

"Am găsit soluţii noi de diminuare a deficitului bugetar şi vrem să discutăm cu dumneavoastră, să vedem dacă putem ajunge la o înţelegere sau nu. În oprice caz, acordul pe care îl avem acum ne permite să semnăm scrioarea de intenţie chiar azi, dacă este nevoie. Oricum, vrem să venim cu noi idei, care să fie convenabile ambelor părţi", a spus Băsescu.

La rândul său, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks a declarat că există progrese în contextul scrisorii de intenţie a părţii române către Fond.
  
"După cum ştiţi, am avut o lungă şedinţă, ieri (sâmbătă, n.r.), împreună cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii şi am înregistrat foarte bune progrese în ceea ce priveşte textul Scrisorii de intenţie, deci suntem într-o poziţie bună pentru a avea această discuţie suplimentară cu dumneavoastră", a spus Franks.

Discuţii la Palatul Cotroceni




×
x close