"Atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Guvernul discută în momentul de faţă pe un scenariu de bază care are în vedere o scădere a economieicu 8-8,5% în acest an, faţă de 4,1% cât a fost luat în calcul la semnarea acordului", au afirmat sursele.
De altfel, după şedinţa de guvern de miercuri, premierul Emil Boc declara că în urma discuţiilor cu FMI a reieşit că scăderea economică va fi ?mai mare decât cea pe care am prevăzut-o împreună cu FMI şi CE, la începutul anului?. Acesta a subliniat că va fi nevoie de o ajustare a deficitului bugetar şi de continuarea măsurilor de reformă pe care Guvernul le-a început.
Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare.
Alte surse au declarat, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.
Potrivit acelor surse, FMI nu a putut stabili atunci o cifră exactă deoarece aşteaptau anumite date despre evoluţia economiei în trimestrul doi.
O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit în urmă cu o săptămână la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să fie încheiate luni, 10 august
Antena3.ro