Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: România va primi tranşa următoare a împrumutului după aplicarea măsurilor stabilite

FMI: România va primi tranşa următoare a împrumutului după aplicarea măsurilor stabilite

2 minute de citit Publicat la 09:55 10 Mai 2010 Modificat la 09:55 10 Mai 2010
FMI: România va primi tranşa următoare a împrumutului după aplicarea măsurilor stabilite
Delegaţia FMI şi-a încheiat, luni dimineaţă, vizita de evaluare în România. Îniante de a părăsi ţara, şeful misiunii şi-a prezentat concluziile negocierilor purtate cu oficialii români. Potrivit acestuia, România va primi următoarea tranşă a împrumutului după ce va aplica măsurile de austeritate stabilite.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul FMI, Jeffrey Franks a ales să vorbească în limba română despre deciziile pe care Guvernul României le va lua pentru redresarea economică.

FMI estimează că economia românească va creşte cu 3,6% în 2011, după ce în acest an se va înregistra o creştere zero sau chiar uşor negativă.

"Impactul crizei economice asupra României a fost mai sever decât ne-am aşteptat. (...) Ne aşteptăm la o reluare a creşterii în perioada rămasă până la finele anului", a declarat Jeffrey Franks.

Şeful misiunii FMI susţine că, în lipsa unor măsuri, deficitul fiscal ar creşte la 9,1% din PIB şi "ar deveni nesustenabil".

"Veniturile bugetului au fost sub aşteptări, iar presiunile asupra cheltuielilor s-au intensificat. (...) Am convenit asupra unor reforme structurale care să ducă la economii fiscale permanente", a spus Jeffrey Franks.



Oficialul a ţinut să precizeze că măsurile anunţate aparţin Guvernului României şi nu Fondului, dar că acestea sunt susţinute de FMI.

"Guvernul a ales şi anunţat un plan ambiţios şi dur de reducere drastică a cheltuelilor curente, în acelaşi timp păstrând bani pentru investiţii (...) Noi nu am impus această alternativă. Ea a fost concepută şi aleasă de Guvern. Cu toate acestea, ea are sprijinul nostru", a mai declarat Jeffrey Franks.

Deficitul bugetar trebuie redus la 4,4% din PIB în 2011

Şeful misiunii FMI în România a mai anunţat, luni, că Executivul s-a angajat cu Fondul să facă o serie de reforme structurale, printre care modificarea legii finanţelor publice locale şi aprobarea legii salarizării unice. Acest lucur, susţine Franks, ar permite reducerea deficitului bugetar până la 4,4% din PIB în 2011.

"Legea finanţelor publice locale ar trebui modificată până la sfârşitul lunii septembrie pentru a îmbunătăţi performanţa la nivel local şi pentru a asigura o distribuire fiscală echitabilă la toate nivelurile guvernamentale", a declarat Jeffrey Franks.

Oficialul a mai arătat că este important ca legea salarizării unice să fie aprobată tot până la sfârşitul lunii septembrie 2010.




Premierul Emil Boc a anunţat, duminică, măsurile pe care Guvernul României a decis să le ia pentru redresarea economiei. Printre acestea se numără reducerea pensiilor şi a ajutorului de şomaj cu 15 procente şi a fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25%. Emil Boc a anunţat însă că nu vor fi reduse alocaţiile pentru copii şi pentru persoanele cu handicap, iar banii economisiţi prin tăierea salariilor vor merge la dezvoltarea infrastructurii şi la construcţia de locuinţe

Guvernul şi FMI au căzut de acord şi asupra unei noi ţinte de deficit bugetar de 6,8%. De asemenea, ministrul de Finanţe a anunţat că anul acesta creşterea economică va fi zero.

Dacă măsurile anunţate vor fi aplicate, Guvernul ar urma să primească noua tranşă a împrumutului de la FMI spre finalul lunii iunie.

Antena3.ro


×
x close