România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice şi ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, iar echilibrarea bugetului prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi creşterea de taxe va ajuta la atenuarea impactului social al acestor măsuri, potrivit FMI, informează Mediafax.
"În pofida unei reduceri semnificative a economiei, autorităţile române au făcut paşi importanţi înspre restaurarea stabilităţii macroeconomice şi atingerea unei ajustări ordonate a dezechilibrelor de dinaintea crizei", a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.
El a afirmat că autorităţile şi-au asumat măsuri ambiţioase pentru a contracara slăbirea poziţiei fiscale şi pentru a pregăti terenul pentru o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor puiblice. De asemenea, Lipsky crede că echilibrarea fiscală prin tăierile de cheltuieli şi creşterile de taxe vor ajuta la atenuarea impactului social.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.
Lipsky a menţionat că autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să facă aceste ajustări sustenabile pe termen mediu prin aplicarea de reforme structurale.
"Vor să completeze legea responsabilităţii fiscale recent aprobată cu reforme a sistemului public de pensii şi salarii, reducerile de personal din sectorul bugetar, reforme în domeniul sănătăţii şi finanţelor publice locale, precum şi eforturile de a creşte colectarea", a adăugat Lipsky.
Totodată, el a precizat că politicile financiare şi monetare ale autorităţilor sunt prudente şi proactive şi ajută la prezervarea stabilităţii financiare în contextul crizei financiare globale.
"Deşi mai este loc de relaxare a politicii monetare, autorităţile sunt precaute, în special ca urmare a incertitudinilor legate de impactul creşterii TVA asupra preţurilor", menţionează Lipsky.
El crede că autorităţile române vor continua abordarea proactivă în ceea ce priveşte supravegherea şi reglementările sistemului bancar şi vor rămâne vigilente faţă de situaţia regională care nu s-a stabilizat încă, dar şi faţă de incertitudinile legate de calitatea portofoliului de împrumuturi.
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României. De asemenea, Fondul a aprobat derogarea cerută de România privind ţinta de arierate.
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi că nu s-au făcut progrese în primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului către firme, astfel că România ar putea cere o nouă derogare de la ţinta stabilită cu FMI la acest indicator.
De la începutul acordului, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
O misiune a FMI va sosi în Româna după data de 20 iulie pentru a evalua performanţele economice ale autorităţilor române pe primul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an şi anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizaţi se regăseşte şi ţinta privind reducerea arieratele statului către companii.
Foto: pbase.com
Antena3.ro