Aceasta este prima oară de la debutul crizei financiare, în 2007, când Fondul include în analizele sale estimări referitoare la creditele neperformante şi datoriile provenite din Japonia şi Europa.
În raportul Fondului privind Stabilitatea Financiară Mondială se precizează că băncile au avut nevoie de o suplimentare a capitalului pentru a putea suporta revizuirea în scădere a valorii activelor şi pentru refacerea încrederii în sectorul financiar.
La nivel mondial, băncile au obţinut până în prezent capital suplimentar de circa 900 de miliarde de dolari, din care aproape jumătate a fost sub formă de împrumuturi guvernamentale de urgenţă.
FMI estimează că revizuirea în scădere a valorii activelor originare din SUA va ajunge la 2.700 de miliarde de dolari, cu mult peste suma de 2,2 miliarde de dolari prevăzută în ianuarie. Majorarea semnificativă reflectă pierderile din intervalul octombrie 2008-ianuarie 2009.
La nivel global, cea mai mare parte a revizuirilor vor avea loc la bănci. Prin urnare, FMI e de părere că modificarea în sens negativ a valorii împrumuturilor şi titlurilor deţinute de bănci ar putea fi de 2.800 de miliarde de dolari, iar circa o treime din revizuiri au fost deja efectuate.
Antena3.ro