Cele mai mari reduceri ale finanțării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în Slovenia, Ungaria și Croația, în timp ce în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina și Belarus s-au consemnat modificări pozitive în pozițiile băncilor.
FMI avertizează, însă, că deși re-atragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condițiile externe de finanțare au devenit mai dificile pentru țările din CESEE, în condițiile creșterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.
În ceea ce privește perspectivele pentru 2014, FMI se așteaptă la continuarea înăspririi condițiilor de finanțare externă pentru piețele emergente, în condițiile continuării înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar și a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai mari 130 de bănci din zona euro. În concluzie, 2014 va fi un an cu provocări pentru țările CESEE în condițiile în care relansarea economică este lipsită de credite și este susținută în principal de exporturi.