Antena 3 CNN Economic Biz News FMI reproşează ţărilor din zona euro lipsa unui plan coerent pentru ieşirea din criză

FMI reproşează ţărilor din zona euro lipsa unui plan coerent pentru ieşirea din criză

FMI reproşează ţărilor din zona euro lipsa unui plan coerent pentru ieşirea din criză
Foto: Intact Images/ EPA
20 Iul 2011   •   19:30

Se anunţă o nouă zi tensionată la bursele de pe continent, care oscilează din cauza temerii că Uniunea Europeană nu va găsi o soluţie pentru a evita criza. FMI a criticat, de altfel, dur, ţările din zona euro pentru absenţa unui plan coerent pentru a împiedica producerea dezastrului. Pieţele financiare aşteaptă în schimb cu interes summitul de joi, al liderilor din Eurogrup.

FMI a reproşat ţărilor din zona euro că nu au un plan de acţiune bine pus la punct pentru a face faţă crizei datoriilor publice. Problemele eurozonei au apărut odată cu începutul recesiunii din Grecia, care ameninţă acum să se răspândească în toată Europa. Dacă acest lucru se va întâmpla, am putea asista la una dintre cele mai mari crize din ultimii 50 de ani.

"Dificultatea este să ţinem departe focul care a atins ţările periferice din zona euro, pentru a nu pune întreg sistemul în dificutate. Dacă vorbim de Italia şi Spania, vorbim despre un risc sistemic", a declarat Francois Chaulet, Associate Director of Montsegur Finance.

Cancelarul german Angela Merkel a spus în cadrul unei conferinţe de presă că nu crede că summitul liderilor europeni de joi va reuşi să rezolve probleme ţărilor aflate în criză.

"Oricine ia în serios responsabilitatea politică ştie că un astfel de pas spectaculos nu se va întâmpla peste noapte", a spus Merkel.

Şi preşedintele american Barack Obama a atras atenţia asupra pericolului.

"Nu avem timp pentru a ne împlica în gesturi simbolice. Nu mai avem timp pentru a poza în eroi. Este momentul să trecem la rezolvarea problemei actuale", este de părere Barack Obama.

Statele Unite ale Americii trebuie să ajungă la un acord în ceea ce priveşte ridicarea plafonului pentru datoria publică până la începutul lunii august. În caz contrar, economia americană va intra în incapacitate de plată.

 


×
Subiecte în articol: FMI tari zona euro plan
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close