Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: Reducerea deficitului prea devreme ar putea reinstala recesiunea

FMI: Reducerea deficitului prea devreme ar putea reinstala recesiunea

FMI: Reducerea deficitului prea devreme ar putea reinstala recesiunea
24 Feb 2010   •   12:20

Lumea bogată ar trebui să se abţină de la a a reduce deficitele bugetare şi să elimine politicile monetare radicale pentru încă un an, avertiza Fondul Monetar Internaţional. Acesta arăta că statele riscă să declanşeze o cădere în W a economiilor lor dacă încep să reducă cheltuielile şi să crească taxele prea devreme. Se mai arăta că nivelurile datoriilor publice din lume au ajuns la similitudini, comparativ cu PIB, cu anii 50, după război.
Raportul FNU despre strategiile de ieşiri din politicile radicale ale economiilor avansate subliniază că guvernele şi reglementatorii ar trebui să fie atenţi să nu strângă politica fiscală sau cea monetară prea devreme.


FMI a mai precizat că procedurile de retragere a stimulilor sunt deja în curs de derulare în unele ţări emergente.Potrivit FMI, momentul, ritmul şi modul de retragere a stimulilor variază de la ţară la ţară, în funcţie de starea economiei şi de stabilitatea sistemului financiar.
"Sincronizarea procedurilor de retragere a stimulilor între ţările dezvoltate şi cele emergente nu este în general nici posibilă, nici dezirabilă", arată comunicatul FMI. .
Fondul a subliniat că principala problema va fi retragerea stimulilor la momentul potrivit, în contextul în care o retragere prea rapidă ar putea pune în pericol revenirea economică, iar o retragere întârziată ar putea distorsiona stimulii privaţi şi ar provoca dezechilibre macroeconomice.
FMI a mai transmis că procesul de consolidare fiscală ar trebui să înceapă imediat ce vor exista semnale de revenire sustenabilă, asigurarea stabilităţii fiscale fiind una dintre prioritătile-cheie ale guvernelor.


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close