Reprezentanţii FMI atrag atenţia şi asupra încetinirii exporturilor şi susţin că salvarea depinde de politicile statelor industrializate, dar şi de capacitatea României de a accesa fondurile europene alocate pentru infrastructură.
"Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, şi au rezultat în continuarea decelerării creşterii economice reale. Acest lucru a afectat în mod nefavorabil capacitatea băncilor din România de a se finanţa în străinătate, în contextul în care costurile finanţării au crescut şi limitele de expunere s-au redus, ceea ce influenţează negativ investiţiile şi consumul", a declarat pentru Mediafax reprezentantul FMI în România, Juan Fernandez-Ansola, care e de părere că o încetinire a cererii pe pieţele de export ale României, în principal a celor din Uniunea Europeană, va influenţa negativ exportatorii români.
Previziunile FMI privind creşterea economică a României în 2008 au fost de 8,6%, în condiţiile în care există o situaţie favorabilă, ca urmare a unei recolte agricole bune.
"Totuşi, încrederea consumatorilor a fost deja afectată, aşa cum demonstrează scăderea vânzărilor de maşini, cu toate că există câţiva factori în joc. După cum se spune, câţiva investitori şi-au amânat proiectele, în principal din cauza finanţării mai scumpe şi creşterii incertitudinii. Astfel, previzionăm în continuare o creştere economică puternică în trimestrul al treilea, care va încetini însă în ultimele trei luni ale anului şi, desigur, în primul trimestrul din 2009. Investiţiile, în special în construcţii, consumul şi apoi exporturile vor încetini, probabil, în această ordine", a declarat Ansola, pentru agenţia de presă.
La începutul lui octombrie, FMI a revizuit în creştere estimările privind creşterea economică a României în 2008, de la 5,4%, previziunea din aprilie, la 8,6%, iar pentru 2009 de la 4,7% la 4,8%.
Antena3.ro