Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: O recesiune severă a lovit România. PIB-ul va scădea cu 8-9% în 2009

FMI: O recesiune severă a lovit România. PIB-ul va scădea cu 8-9% în 2009

1 minut de citit Publicat la 13:49 10 Aug 2009 Modificat la 13:49 10 Aug 2009
FMI: O recesiune severă a lovit România. PIB-ul va scădea cu 8-9% în 2009
Situatia economică din România a fost mai rea decât ne aşteptam când am negociat condiţiile împrumutului, anunţă delegaţia FMI. În martie, când am negociat acordul, credeam că PIB-ul va scădea cu 4.1% în 2009. Acum, estimăm că PIB-ul va scădea cu 8 - 9% la nivelul anului 2009. "Ceea ce înseamnă o recesiune foarte severă care a lovit România", anunţă şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

De asemenea, cei de la FMI se aşteptau la o inflaţie mai mică în 2009. Acum, analiştii FMI spun că inflaţia va atinge 4,3%.

Prognoza FMI spune că dacă nu s-ar lua unele masuri de corecţie, deficitul bugetar ar putea atinge -8% la sfârşitul anului.

Primul trimestru a fost mai rău decât ne-am aşteptat, anunţă Franks. Vom vedea că declinul se va micşora aşa că putem să întrevedem o trecere în domeniul pozitiv în trimestrele următoare. În 2010, prevedem o modesta creştere economică.

?Nu vrem să îngreunăm situaţia economică prin măsuri fiscale dure. Nu vrem să obţinem o contracţie care să fie mult mai severă decât una care se poate realiza în mod realist prin diverse diminuări bugetare. Totuşi, trebuie să continuăm procesul de consolidare fiscală din România pentru a rezolva problemele bugetare existente dinaintea crizei. Date fiind condiţiile economice, România nu îşi poate finanţa deficitul?, spune şeful delegaţiei FMI.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la sub 6% din PIB, faţă de 7,3% din PIB acceptat pentru 2009, prin diminuarea deficitului structural cu 2-2,5 puncte din PIB.

O parte din împrumutul de la FMI va merge direct spre finanţarea unei cote din deficitul bugetar. Totuşi, Ministrerul Finanţelor va trebui să obţină de pe piaţa internă resursele pentru a finanţa restul deficitului.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, FMI spune că acesta a făcut faţă crizei în ciuda mediului economic nefavorabil din regiune. ?Am putut să ajungem la un acord cu cele mai importante 9 bănci din România cu privire la păstrarea expunerii şi angajamentului cu România şi pentru aducerea unor finanţări suplimentare când e necesar. Acum, am primit acorduri bilaterale de la fiecare dintre cele 9 bănci?, spune Franks.



Antena3.ro

×
Etichete: FMI recesiune PIB
x close