Prin urmare, FMI va aloca statelor membre ale instituţiei, pe 28 august, drepturi speciale de tragere ce vor însuma 250 miliarde dolari. Conducerea Fondului a aprobat operaţiunea pe 17 iulie, după un angajament al liderilor statelor din G20, la un summit din luna aprilie, pentru majorarea lichidităţilor.
Echivalentul a aproape 100 de miliarde de dolari din total va merge către pieţele emergente şi statele în curs de dezvoltare. Ţările cu venituri reduse vor primi peste 18 miliarde de dolari.
Drepturile vor fi alocate de participanţii Departamentului Drepturilor Speciale de Tragere (din care fac parte în prezent toate cele 186 de state membre), în funcţie de cotele deţinute.
Fiecare stat va primi DST-uri echivalente cu 74% din cota deţinută, iar alocaţiile totale ale ţărilor membre ar putea urca la un nivel corespunzător sumei de 283 de miliarde de dolari, de la aproximativ 33 de miliarde de dolari (21,4 miliarde DST).
De asemenea, un amendament la un acord al FMI a intrat în vigoare. Acesta prevede o alocare excepţională de DST-uri care va fi efectuată la 9 septembrie, şi va fi în valoare de 21,5 miliarde de drepturi (circa 33 miliarde dolari).
România va primi 763,7 milioane de DST-uri (aproximativ1,183 miliarde dolari) în cadrul alocaţiei generale, şi 145,1 milioane de DST-uri (224,9 milioane dolari) în cazul alocaţiei speciale. Deci, ţara noastră va primi în total 908,8 milioane DST-uri, echivalente cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
Antena3.ro