Oficialii Fondului Monetar Internaţional sunt optimişti când vine vorba de economia mondială. Într-un articol în revista Finance and Development, economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, scrie că redresarea a început pe tot globul. Oficialul spune că economiile şi-au reluat creşterea dar aminteşte faptul că revenirea nu va fi simplă deoarece criza va lăsa urme profunde pe o perioadă de mai mulţi ani.
"Reluarea creşterii economice a început. Pentru a o susţine, va fi necesară reechilibrarea atât în interiorul ţărilor, cât şi între ţări", spune Olivier Blanchard, economist-şef al FMI.
Blanchard prognozează că Statele Unite, care sunt la originea crizei economice, vor sta şi la baza reluării creşterii economice mondiale. Un rol important în acest sens îl vor avea şi ţările din Asia, precum China sau Japonia, care au un excedent de cont curent foarte mare.
"Din punctul de vedere al Statelor Unite, o scădere a excedentului de cont curent al Chinei ar ajuta la creşterea cererii, având drept consecinţă creşterea importurilor americane, ceea ce ar ajuta la susţinerea reluării economice în Statele Unite şi pe plan mondial", declară Olivier Blanchard, economist-şef al FMI
Economistul şef al Fondului Monetaer Internaţional estimează că pe termen scurt, majoritatea statelor vor vedea o creştere economică pozitivă pentru urmatoarele câteva trimestre, însă probabil prea slabă pentru a reduce şomajul.
Antena3