În raportul său anual despre cea mai mare economie prevede că după masivul pachet de stimulare va duce la o contractare cu 2,5 procente în acest an, pentru ca la anul să crească cu 0,75%.
Anterior estima că economia va scădea cu 2.8 procente în acest an, dar nu va cunoaşte nicio creştere anul următor.
Cu toate acestea a subliniat că factori precum criza ecomică şi creşterea dobânzilor încă prezintă riscuri mari pentru redresare şi a citat un ?nivel neobişnuit de incertitudine" .
?Rămâne perspectiva unei redresări graduale, cu o revenire solidă pentru jumătatea anului 2010".
Estimările sunt mai pesimiste decât cele ale Federal Reserve, care mizează pe o scădere între 1,3% şi 2% a PIB-ului, în 2009, şi o creţtere de până la 3% în 2010.
FMI a apreciat şi măsurile adoptate de autorităţile americane pentru susţinerea sectorului financiar.
"Măsurile luate pentru stabilizarea pieţelor financiare şi imobiliare au efecte tangibile asupra stării sectorului financiar, care s-a ameliorat considerabil". FMI insistă ca după "intrarea într-o perioadă de revenire economică durabilă", SUA trebuie să se concentreze pe redactarea unei "strategii de ieşire", menită a susţine finanţele publice şi "politica de relansare monetară" a Federal Reserve.
Fondul a oferit comentarii şi legat de cotaţia dolarului, care, conform opiniei instituţiei financiare ar urma să de deprecieze.
Produsul intern brut al Statelor Unite a scăzut cu 5,7% în primul trimestru, în termeni anuali, conform noilor estimări publicate de Departamentul Comerţului.
Antena3.ro