FMI a cerut autorităţilor române să elimine subvenţiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, care a precizat că dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar şapte ar putea rezista fără subvenţii, scrie Mediafax.
"Vor mai exista subvenţii la cel puţin două-trei companii", a declarat Şerban, după o întâlnire cu reprezentanţii Fondului, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.
El a precizat că ar fi necesară păstrarea subvenţiilor la Compania Naţională a Huilei, CFR Instrastructură şi CFR Călători.
Şerban a mai arătat că printre măsurile discutate cu FMI s-a numărat şi disponibilizarea a 1.600 de persoane din sectorul mineritului şi mai puţini din cel energetic, fără să avanseze o cifră în cel de-al doilea caz.
Guvernul şi FMI au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.
Lista companiilor cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
În privinţa Metrorex, care operează metroul bucurestean, secretarul de stat a explicat că aceasta companie va trebui, probabil, "să-şi găseasca soluţii interne".
"Metrorex are argumente slabe pentru a solicita subvenţii, pentru ca numărul de călători a crescut cu 25%, la 750.000, şi va trebui să justifice foarte bine pentru ce mai solicită subvenţii de la stat", a spus Serban.
Antena3.ro