Declarația pare a încerca eliminarea temerilor că guvernele, în căutarea lor de a proteja slujbele și industriile naționale, vor abandona angajamentele luate privind comerțul liber și competiția internațională.
De altfel, în decursul nopții Congresul American a adoptat un plan de 787 miliarde dolari de salvare a economiei, ce include zeci de miliarde pentru proiecte de clădiri publice, cu condiția ca la construirea acestora să se folosească oțel sau alte produse americane.
G7 arată că stabilizarea economiei și a pieței finaciare constituie prioritatea, ceea ce presupune colaborarea acestora pentru maximizarea efortului.
La începutul întâlnirii, Germania și Marea Britanie au avertizat că există riscul ca lumea să vadă repetarea spiralei protecționismului dăunător înregistrată în timpul crizei interbelice.
Declarația G7 arată contradciția dintre angajamentele privind comerțul liber, care în practică nu se mai aplică, precum prevederea americană sau planul francez pentru industria auto.
În acest sens, reprezentanții Marii Britanii au declarat că au discutat cu secretarul American al trezoreriei, Timothy Geithner chestiunea achizițiilor made in USA.
Întâlnirea G7 a fost un preamul la summitul G20 din aprilie.
Datele recent au venit să confirme amploarea crizei economice mondiale începută în SUA, iar șeful FMI, Dominique Strauss-Kahn,declara că ce este mai rău probabil abia acum urmează.
În ultimul trimestru al anului trecut, economia în zona euro a scăzut cu un nivel record/ minus 1,5 din PIB față de trimestrul precedent, situația fiind oarecum similară la nivelul UE.
Antea3.ro