Trebuie ajuns la un acord privind o serie de reforme ce permit zonei euro să impună o disciplină mai strictă asupra bugetelor prin creşterea puterii la centru, alături de planuri pentru abordarea slăbiciunii structurale a sistemului economic european, inclusiv reforme pe piaţa muncii, se arată.
Fără a se acţiona rapid pentru armonizarea politicilor monetare şi fiscale, creşterea va stagna şi finaţele publice vor cădea din nou, afectând probabil economia mondială.
Avertismentul vine vine pe fondul efortului miniştrilor de finanţe din Europa de a calma nervozitatea pieţei prin stabilirea unei imense plase de siguranţă pentru zona euro. În acelaşi timp, Germania a dezvăluit reduceri bugetare menite a fi un exemplu pentru partenerii săi.
Coaliţia cancelarului german Angela Merkel a acceptat să economisească 11 miliarde de euro anul următor, ca parte a unui plan de reduceri de 80 miliarde de euro până în 2014.
Într-o serie de recomandări, FMI argumentează că statele din zona euro trebuie să accepte o politică fiscală mai strictă,cu reforme menite a îmbunătăţi creşterea.
Fără a numit Franţa şi Germania, FMI sugerează că povara conducerii crşeterii va fi pe umerii celor mai puternici membri ai euro. Se apreciază că reforme ale pieţei muncii cuplate cu o politică mai deschisă privind investiţiile străine şi reguli de concurenţă liberală ar trebui permise pentru a impulsiona creşterea.
Şeful FMI, fostul ministru francez de externe Dominique Strauss-Kahn, va întâmpina rezistenţă din partea multor state UE în apelul său pentru o putere centrală mai mare şi reforme structurale accelerate. State precum Spania şi Italia este puţin probabil să susţină puteri suplimentare unui comitet al zonei euro ce va fi condus de fapt de Franţa şi Germania.
Antena3.ro