Fondul Monetar apreciază că pericolul este cu atât mai mare cu cât această situaţie este posibilă când ar fi necesară o finanţare concomitentă a mai multor state. Aceasta ar afecta şi băncile mamă, crede organismul internaţional. De altfel şi acesta s-a văzut la rândul său aproape de imposibilitatea de a acoperi tot necesarul de bani de pe piaţă ca urmare a crizei.
Mărimea expunerii unor state precum Austria, Belgia, Grecia şi Suedia face posibil ca un şoc transfrontalier să măreasca semnificativ riscurile de creditare pentru aceste state, scrie Ziarul Finanaciar, cu referire la raportul FMI. La nivelul sistemului bancar românesc, băncile austriece, franceze, italiene, elene şi olandeze deţin circa 80%. Un motiv de instabilitate este adus şi de dificultăţile de finanţare ale băncilor din regiune sau a profitabilităţii activelor.
"Unele state emergente europene au devenit puternic vulnerabile faţă de retragerea bruscă a finanţării externe pe termen scurt, cu un impact negativ asupra economiilor lor reale", afirma economiştii Andrea Maechler şi Li Lian Ong într-un material înca nefinalizat, citat de Reuters şi Mediafax.
O criză în aceste state ar extinde şocul, cu efecte devastatoare, şi în ţările de origine ale băncilor.
Austria ar putea fi principala sursă a unei astfel de evoluţii, ea având cea mai mare expunere pe pieţele din regiune. Clienţii din regiune au datorii către către băncile austriece de 70% din PIB-ul Austriei. Al doilea mare stat creditor este Belgia, cu 26% din PIB, urmată de Grecia şi Suedia.
Antena3.ro