Antena 3 CNN Economic Biz News FMI ar putea agrea folosirea celei de-a doua tranşe din împrumut pentru plata salariilor şi pensiilor

FMI ar putea agrea folosirea celei de-a doua tranşe din împrumut pentru plata salariilor şi pensiilor

FMI ar putea agrea folosirea celei de-a doua tranşe din împrumut pentru plata salariilor şi pensiilor
08 Aug 2009   •   12:31

A doua tranşă din banii de la Fondul Monetar Internaţional ar putea fi folosită la plata pensiilor şi salariilor şi mai puţin pentru investiţii, aşa cum era prevăzut în acordul iniţial. Fondul ia în calcul acum această posibilitate, având în vedere starea economiei româneşti şi creşterea deficitului bugetar, afirmă preşedintele Traian Băsescu. Banii ar urma astfel, să ajungă la bugetul de stat şi nu la Banca Naţională a României. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks spune că finanţarea deficitului bugetar ar fi totuşi acceptată de regulamentul instituţiei.

Ceea ce preşedintele Traian Băsescu anunţa zilele trecute într-un interviu la televiziunea publică, anume că banii din tranşa a doua a împrumutului dat României de FMI vor fi folosiţi pentru plata salariilor, pare agreat de reprezentanţii Fondului. Experţii FMI susţin că finanţarea deficitului bugetar din banii de la Fond este posibilă. Aceasta înseamnă că împrumutul nu va mai merge în visteria BNR, ci la buget.

"în trimestrul al doilea va fi o scădere economică mai mare decât în primul trimestru, va fi de peste 8%.
FMI acceptă o majorare a deficitului bugetar în acest an de la 4,6% la 7-7,1% sau chiar 7,2% ", afirmă ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc speră că va putea introduce, în sfârşit, o măsură aşteptată de oamenii de afaceri - neimpozitarea profitului reinvestit.

În contextul analizei situaţiei economice pe care FMI o face în aceste zile, fostul premier Călin POpescu Tăriceanu a cerut guvernului Boc să-şi asume responsabilitatea pentru dezastrul economic şi să nu mai acuze fosta guvernare că a lăsat în urmă o "grea moştenire".

Antena 3

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close