"Implementarea sigură a unor politici economice prudente în ultimul an şi jumătate a contribuit la consolidarea încrederii investitorilor şi la îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de finanţare externă, ceea ce a ajutat revenirea economiei. Autorităţile nu intenţionează să acceseze fondurile acordate, aşa cu a fost cazul şi în ultima evaluare", a spus John Lipsky, prim director executiv adjunct al Fondului.
Resursele FMI constituie o asigurare împotriva impactului unei eventuale deteriorări a condiţiilor de finanţare internaţională, potrivit unui raport al instituţiei financiare internaţionale.
Acesta mai spune că autorităţile de la Budapesta au realizat un progres substanţial în a ajunge la sustenabilitate fiscală, ceea ce reflectă succesul reformelor structurale în privinţa cheltuielilor. Totodată, reforma impozitelor a transferat povara taxelor de la forţa de muncă la consumatori, dând astfel un imbold dezvoltării pe termen mediu, a precizat Lipsky.
Analiştii FMI sunt de părere, totuşi, că Ungaria are nevoie de măsuri structurale suplimentare pentru a diminua datoria guvernului. Totodată, executivul trebuie să fie ferm în restructurarea sistemului de transport public, pentru a limita efectele negative asupra bugetului.
Fondul crede că autorităţile au furnizat la timp lichidităţi sistemului financiar, iar mecanismul de supraveghere a băncilor a fost îmbunătăţit semnificativ. Totodată, Lipsky prevede că politica monetară va continua să se relaxeze treptat şi prudent, atât cât vor permite condiţiile de pe piaţa financiară.
Antena3.ro