Antena 3 CNN Economic Biz News Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene

Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene

2 minute de citit Publicat la 19:50 20 Dec 2011 Modificat la 19:50 20 Dec 2011
Fitch: România se numără printre ţările expuse la criză, dar mai puţin decât alte state europene
Foto: zeit.de
România este cel mai bine plasată ţară europeană între cele expuse la criză, potrivit unei evaluări a Fitch Ratings. Ţara noastră se află pe locul 11 într-un clasament din care fac parte 36 de ţări emergente la nivel mondial. Ţările au fost evaluate în funcţie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, iar România este cel mai bine plasată între ţările europene aflate în treimea cea mai vulnerabilă a clasamentului.
   
Potrivit Mediafax, Fitch nu anticipează o criză a pieţelor de capital similară cu cea din perioada 2008-2009, dar consideră că criza din zona euro are capacitatea să amplifice temerile investitorilor şi reticenţa la risc, se arată într-un raport bianual al agenţiei de evaluare financiară referitor la perspectivele economiei mondiale.
   
La realizarea clasamentului, Fitch a luat în considerare principalele canale de contagiune, respectiv comerţul, finanţarea externă, situaţia din sistemul financiar, inflaţia şi datoriile guvernamentale, şi a calculat un scor general pe ţară.
   
România are un risc ridicat numai în privinţa expunerii la băncile din zona euro şi riscuri medii în cazul expunerii la exporturile în zona euro, necesarul brut de finanţare externă, ponderea datoriilor externe în totalul datoriilor guvernamentale şi inflaţie.
   
Riscurile României sunt reduse în privinţa dependenţei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale în PIB şi a unui indice privind situaţia din sistemul financiar, care include raportul dintre împrumuturi şi depozite, creşterea reală a creditării şi raportul dintre credite şi PIB.
   
Singurele ţări din afara Europei plasate în prima treime a topului sunt Vietnam, aflată pe primul loc, Tunisia pe 3 şi Maroc pe poziţia 12.
   
Pe locul al doilea se află Ungaria, unde datoria publică ridicată şi politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat încrederea investitorilor şi au obligat autorităţile să înceapă negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenţă.
   
Celelalte ţări europene considerate de Fitch mai expuse decât România la criza din zona euro sunt Letonia, aflată pe locul 4, urmată în ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Croaţia.
   
Fitch a precizat că cele mai rezistente state la criza din zona euro provin din Asia şi Orientul Mijlociu.
   
În iulie, Fitch a îmbunătăţit ratingul României de la nivelul "BB+" la "BBB-", din categoria recomandată pentru investiţii, după ce a retrogradat calificativul cu două trepte în 2008, în timpul crizei financiare mondiale.
   
Agenţia a menţionat în raport că economia României a revenit la creştere, tendinţa de scădere a deficitului bugetar s-a consolidat, iar guvernul a propus pentru 2012 reducerea acestuia la 1,9% din PIB.
   
Majoritatea monedelor ţărilor europene emergente sunt supuse unor presiuni considerabile, din cauza legăturilor strânse cu zona euro, ceea ce a crescut probabilitatea majorărilor dobânzilor cheie, excepţie făcând România şi Serbia, care au operat reduceri.

Între cele mai vulnerabile state la finanţarea externă sunt Ucraina, Polonia şi Ungaria, potrivit Fitch.
   

×
x close