"Îmbunăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, depăşirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea întoarcerii la normal a relaţiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului României", a spus într-un comunicat, David Heslam, director în cadrul Fitch.
Agenţia a mai spus că plafonul de ţară la "IDR" şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută, la "B".
Fitch transmite că aprobarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea reluării programului de finanţare externă semnat de România cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale au redus semnificativ riscurile fiscale şi privind finanţarea externă, precum şi ameninţarea continuării instabilităţii macroeconomice.
O misiune a FMI a vizitat România în perioada 20-27 ianuarie pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro, din care jumătate va finanţa bugetul de stat, iar jumătate va intra la rezervele valutare de la BNR.
Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat că experţii vor recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, să elibereze tranşele.
"Totuşi, există riscuri legate de implementarea politicilor dificile din punct de vedere politic, cuprinse în bugetul pentru 2010, inclusiv îngheţarea salariilor din sectorul public şi concedierea a aproximativ 100.000 de salariaţi, în special având în vedere majoritatea parlamentară limitată şi evoluţiile fiscale ineficiente din 2007 şi 2008", se arată în comunicatul Fitch.
De asemenea, agenţia notează că va fi nevoie ca înăsprirea politicii fiscale să continue şi după 2010, pentru a susţine ajustarea externă a economiei şi reducerea trendului crescător al ponderii datoriei publice în PIB.
Fitch anticipează că datoria guvernamentală, inclusiv garanţiile, se va aprecia cu 33% din PIB la finele acestui an, de la 21,8% în decembrie 2008.
Agenţia arată şi că economia României a scăzut cu 6,9% în 2009, afectată de scăderea cererii private locale, care a diminuat şi cererea pentru importuri şi a susţinut o ajustare mai rapidă decât estimările a deficitului de cont curent, de la circa 12% din PIB în 2008 la 4,5% din PIB în 2009.
Fitch prevede că deficitul de cont curent al României se va păstra în jurul nivelului de 5% din PIB în acest an şi în 2011.
Antena3.ro